Vergoedingssysteem Opel Duitsland onwettig … en waarom dat mogelijk gevolgen heeft voor de hele markt

De rechtbank van Frankfurt heeft zopas geoordeeld dat het vergoedingssysteem voor Opel-dealers in Duitsland onwettig is. In maart van vorig jaar oordeelde een rechtbank in Oostenrijk al dat Peugeot zijn machtspositie misbruikte tegenover zijn eigen dealers. Bij ons ontving de Belgische mededingingsautoriteit een klacht voor soortgelijke feiten.

In november 2020 had VDOH, de vereniging van Duitse Opel-dealers die lid is van de European Opel Dealer Council, dat op zijn beurt lid is van CECRA, namens haar leden een rechtszaak aangespannen tegen het zogenaamde “Commercieel Beleid” van Opel, dat het vergoedingssysteem voor haar erkende dealers regelt.

Volgens de vereniging is de klacht gericht tegen de algemene structuur van het vergoedingssysteem, de onberekenbaarheid ervan en vooral tegen de talrijke eenzijdige wijzigingsmogelijkheden, waaronder ingrijpen in de marges.

Willekeur mag niet meer

Vorige week heeft de arrondissementsrechtbank van Frankfurt de vordering tegen Opel wegens haar “handelsbeleid” toegewezen. Opel mag zijn verkooppartners niet langer een regeling opleggen waarbij de fabrikant de vergoeding van zijn dealers, bestaande uit een vaste marge en bonussen, willekeurig kan wijzigen. Wanneer deze jurisprudentie gevolgd wordt door rechtbanken in andere landen, kan dit wel eens verstrekkende gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen invoerders en dealers.

Opel Duitsland heeft al aangekondigd dat het tegen de uitspraak in beroep zal gaan bij het Oberlandesgericht van Frankfurt am Main.

De directeur-generaal van CECRA, Bernard Lycke, verklaarde: “Wij zijn zeer verheugd over de beslissing van het regionale gerechtshof van Frankfurt als een nieuwe doorbraak in de decennialange strijd van dealers voor meer billijkheid. Vooral in het licht van alle huidige radicale veranderingen en uitdagingen zou de beslissing van deze rechtbank de regels rond marges van veel merken kunnen veranderen en zo de weg vrijmaken voor een evenwichtige en eerlijke samenwerking in de auto-industrie“.

#Auto #Fleet Dealers

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending