Verkeersveiligheid in België onder druk door gebrekkige infrastructuur?

De verkeersveiligheid in België staat onder druk. Volgens het World Economic Forum (WEF) zakte België naar de 61e plaats wereldwijd voor wegkwaliteit, terwijl het land drie jaar geleden nog op de 21e plaats stond. En dat voelen Belgen ook: in Antwerpen (51%), Namen (64%) en Brussel (63%) vindt ruim zes op de tien inwoners dat de kwaliteit van de wegen voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgt. Dat blijkt uit de jaarlijkse Urban Road Safety Index van Cyclomedia, marktleider in mobile-mappingsystemen. Net iets meer dan de helft van de bewoners uit deze drie steden vindt dat de overheid genoeg doet om de verkeersveiligheid te verbeteren.

België staat al jaar en dag bekend om zijn hobbelige wegen, maar nu lijkt het land een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. Volgens een recente studie van het World Economic Forum staat België op de 61e plaats voor wegkwaliteit, van de 119 onderzochte landen. Dat is zelfs lager dan landen als Oezbekistan en Rwanda. Drie jaar geleden op de 21e. Maar hoe ervaren Belgen zelf de verkeersveiligheid? 

In Brussel is 37% van de inwoners bang om de weg op te gaan door het risico op ongelukken. In Antwerpen ligt dit op 31%, en in Namen heeft 20% schrik voor verkeersongevallen. De slechte kwaliteit van de wegen speelt hierbij een grote rol. In Brussel en Namen vinden respectievelijk 63% en 64% dat de wegen gevaarlijke situaties veroorzaken. In Antwerpen deelt 51% van de inwoners die bezorgdheid. Dat blijkt uit de jaarlijkse Urban Road Safety Index van Cyclomedia. 

Wat willen de Belgen écht zien veranderen op de weg? 

Ondanks de bezorgdheden zijn de meeste Belgen tevreden met de acties die hun lokale bestuurders ondernemen om de verkeersveiligheid te verbeteren. In Brussel is 59% van de ondervraagden positief over de initiatieven van hun stadsbestuur, in Antwerpen 55% en in Namen 52%. Toch denkt iets minder dan de helft van de inwoners in deze steden dat de focus vooral ligt op verbeterde infrastructuur voor automobilisten, ten koste van de veiligheid voor andere weggebruikers. In Namen is dit 47%, in Brussel 45% en in Antwerpen 40%. 

Welke maatregelen willen de Belgen dan wél zien? In Antwerpen pleiten de inwoners vooral voor betere scheidingen tussen verschillende soorten wegen (60%), betere fietspaden (47%) en duidelijkere kruispunten (35%). In Namen staan betere scheidingen (49%) en fietspaden (39%) ook bovenaan, maar betere wegmarkeringen (37%) komen als derde. Brusselaars pleiten op hun beurt voor betere scheidingen (55%), meer wegverlichting (30%) en betere wegmarkeringen (29%). 

Drie op de tien bruggen in Vlaanderen voldoen niet aan kwaliteitsvereisten 

Ook veiligere bruggen, viaducten en tunnels staan hoog op de agenda als het gaat om verkeersveiligheid in België. In Brussel maakt 35% van de inwoners zich regelmatig zorgen over het instorten van bruggen of viaducten. In Antwerpen ligt dat op 23%, en in Namen is het 22%. Die zorgen zijn niet ongegrond: maar liefst drie op de tien bruggen in Vlaanderen verkeren in een matige tot zeer slechte staat. Daarnaast dateert meer dan de helft van deze bruggen van voor de jaren 70, volgens een analyse van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. Daarom voert de Vlaamse overheid dit jaar grote renovatiewerken uit op 41 locaties, met zestien nieuwe bruggen en zeven tunnels.   “Belgische steden kampen met grote verkeersveiligheidsuitdagingen, zeker nu de infrastructuur steeds zwaarder belast wordt”, zegt Bas Brinkman, Global Director of Marketing bij Cyclomedia. “Cyclomedia levert nauwkeurige data over de staat van wegen, bruggen, viaducten en tunnels, zodat steden snel kunnen ingrijpen en risico’s voor hun inwoners verminderen. Met deze inzichten kunnen stedelijke besturen gerichte verbeteringen doorvoeren en vooruitplannen, zodat hun infrastructuur klaar is voor de toekomst.” 

#Auto #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine