Vier nieuwe e-taxi’s in Gent, maar “extra maatregelen blijven noodzakelijk”

 

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) zet sterk in op een elektrificatie van het Belgische wagenpark, in al zijn gelederen. Begin juni startte het in samenwerking met ALD Automotive het Testrijders-project en vorige week stelde het vier nieuwe e-taxi’s die in de stad Gent zullen rondrijden.

Al sinds begin 2017 werkt de Bond Beter Leefmilieu samen met taxifederatie GTL en met steun van de Vlaamse overheid aan het project Clean Power for Taxis. En met succes, aldus de organisatie. “Het voorbehouden van nieuwe taxivergunningen enkel voor elektrische voertuigen zorgt voor een snelle groei. Een voorrangsregeling bij het oppikken van passagiers om de laadtijd te compenseren, stimuleert taxi-ondernemers om te kiezen voor elektrische voertuigen”, klinkt het bij de BBL.

De groei van elektrische taxi’s duidelijk lijkt dan ook  ingezet. Deze vier taxi’s zullen immers op korte termijn het gezelschap krijgen van 16 anderen en ook steden als Antwerpen, Leuven, Mechelen en Brugge stapten mee in het project.

Extra laadpalen

“Toch is er nog altijd een grote nood aan extra snellaadpalen,” vertelt Laurien Spruyt, mobiliteitsexpert van Bond Beter Leefmilieu. “Tijdens het laden is de chauffeur werkloos, dus dat moet zo snel mogelijk gebeuren. Met Europese steun worden in Vlaanderen tal van snellaadpalen gebouwd, maar het gaat niet snel genoeg om de doelstellingen te halen. In 2020 zou 10% van de Vlaamse taxi’s immers elektrisch moeten rijden.”

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!