Virya Energy (Eoly) en Taxis Verts introduceren de eerste groene waterstoftaxi in Brussel

Nu vrijdag 16 september nemen Virya en Taxis Verts de eerste groene waterstoftaxi in Brussel in gebruik, in het kader van een eenjarig proefprojectVia dit project willen Virya, sinds 2012 actief in waterstof, en Taxis Verts, een belangrijke speler in het bezoldigd personenvervoer in Brussel, waterstof testen als oplossing voor de ontwikkeling van een performante vloot van emissievrije taxi’s. Deze samenwerking kadert in de doelstellingen van het klimaat-energieplan 2030 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Om zich voor te bereiden op het uitfaseren van wagens met verbrandingsmotoren in Brussel, en meer specifiek op de verplichting voor nieuwe taxi’s om emissie vrij te zijn vanaf 2025, kijken de taxi operatoren zowel naar oplossingen met batterij elektrische voertuigen als naar waterstof voertuigen.

Virya en Taxis Verts willen samen in de praktijk uittesten of voertuigen op waterstof een geschikte oplossing kunnen zijn voor intensieve lichte mobiliteit, zoals die door taxidiensten wordt toegepast. Waterstofvoertuigen hebben een zeer ruime actieradius en kunnen in enkele minuten worden volgetankt bij een waterstofstation. Deze flexibiliteit is een essentiële troef voor het taxi beroep met een directe impact op de rendabiliteit en het gebruiksgemak.

Proefproject

Het doel van het project is om de nodige gegevens te verzamelen en te bepalen wat de technische, economische en maatschappelijke succesfactoren zullen zijn die nodig zijn voor de uitrol van een grotere vloot waterstoftaxi’s in Brussel.

Beide chauffeurs die beurtelings aan het stuur van de eerste auto zullen plaatsnemen, genieten een specifieke opleiding in waterstoftechnologie en de werking van de brandstofcel. Deze opleiding wordt verzorgd door de Virya-experten. De chauffeurs spelen een belangrijke rol omdat zij het eerste aanspreekpunt voor het publiek zijn. Ook is hun praktijkervaring van het waterstofvoertuig (bereik, tanktijd, flexibiliteit etc.) essentieel voor de evaluatie in functie van de uitrol op grotere schaal.

De taxi wordt aangedreven met 100% groene waterstof (op basis van wind- en zonne-energie) geleverd door Virya.

Deze eerste groene waterstoftaxi zal vanaf 16 september 2022 beschikbaar zijn voor klanten. Zij krijgen zo de kans om deel te nemen aan een nieuwe vorm van mobiliteit en een technologie in volle ontwikkeling te ervaren. Ter gelegenheid van de lancering zal de taxi gratis rijden op de Autoloze Zondag, 18 september, in Brussel.

Jean-Michel Courtoy, CEO van Taxis Verts: “We zijn enthousiast om deel te nemen aan dit innovatieve pilootproject met lokale partners. Taxis Verts zet zich actief in voor een mobiliteit zonder CO2-uitstoot, zowel met elektrische voertuigen als nu ook met waterstof van onze partner Eoly.”

Stephan Windels, CEO van Eoly, licht toe: “We zijn verheugd met dit partnerschap dat de knowhow en de innovatiegeest van lokale spelers volop benut. Via dit pilootproject wil Virya Energy actief deelnemen aan een meer duurzame en schone mobiliteit in de hoofdstad en in heel België, in lijn met de waarden van onze samenleving en in lijn met het klimaat-energieplan 2030.”

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview