Vlaanderen zet BIV en verkeersbelasting op nul voor elektrische leasewagens

Zoals u hier al kon lezen, was er tot nog toe complete verwarring wat betreft de BIV en verkeersbelasting van elektrische leasewagens op Vlaams niveau. Dat wordt nu rechtgezet: vanaf 1 juli 2020 worden beiden op nul gezet.

Dit amendement op de Vlaamse fiscale codex werd afgelopen woensdag 24 juni tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams parlement gestemd. Elektrische voertuigen met een leasecontract worden voortaan vrijgesteld van de betaling van de BIV (belasting op inverkeerstelling) en de VKB (verkeersbelasting), met ingang van 1 juli 2020. Deze vrijstelling geldt enkel voor de nieuwe inschrijvingen in het Vlaams Gewest vanaf 1 juli 2020 (dus zonder terugwerkende kracht). Voor de aankoop van een elektrische wagen was er al een vrijstelling.

Wat met Wallonië en Brussel?

Aangezien het om een geregionaliseerde materie gaat, verandert er in Wallonië en Brussel niets. Beide gewesten hebben al langer zowel de BIV als de verkeersbelasting voor elektrische leasewagens op het minimum gezet. Concreet gaat het om een gezamenlijk bedrag voor beide belastingen van rond de 150 euro. Eigenlijk verwaarloosbaar als je kijkt naar de waarde van dergelijke voertuigen.

In Vlaanderen was een hervorming meer aan de orde. Michel Martens, directeur studiedienst van Febiac: “De Vlaamse belastingsdienst heeft zich tot nog toe gebaseerd op de vermogenswaarde van het voertuig. In sommige gevallen was de minimale BIV van 61,5 euro van toepassing maar bij zeer krachtige elektrische wagens kon dit oplopen tot 5.000 euro. Dit hield natuurlijk geen steek, zeker niet in vergelijking met de minimumbedragen in Wallonië en Brussel.”

Versnelde vergroening

Wellicht wordt deze fiscale aanpassing op gejuich onthaald bij zowel de constructeurs die elektrische auto’s aanbieden als de leasemaatschappijen. Het is alleszins ook een stap in de goede richting voor de versnelde vergroening van de vloot bedrijfswagens.

#Auto #Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending