Voici votre feuille de route pour passer à une flotte électrique

De fiscaliteit is duidelijk: vanaf 2026 zijn enkel elektrische wagens fiscaal nog interessant. Hoewel dat tijdstip nog veraf mag lijken, begin je best vandaag al met de voorbereidingen op een EV-vloot.

De overstap naar een elektrische vloot kan je immers bekijken als een bergrit in de Ronde van Frankrijk, met heel wat obstakels onderweg: de juiste wagens kiezen, werknemers overtuigen, infrastructuur in orde brengen, aanpassingen in de car policy en laadoplossingen vinden voor zowel op kantoor als thuis voor de werknemers … Net als in het wielrennen beschik je dan ook best over een goede ploeg. Helpers die je in de best mogelijke omstandigheden aan de voet van de slotklim afzetten en een wegkapitein die de route als zijn broekzak kent.

Die laatste rol wil Luminus alvast op zich nemen. Het energiebedrijf specialiseerde zich de afgelopen jaren ook in elektrisch rijden. Meer nog: zij zitten al volop in hun elektrische transitie. 34% van de vloot is al volledig elektrisch (+/- 150 wagens) en dat cijfer zal snel stijgen. Sinds begin dit jaar is elke nieuw geleasede wagen van het bedrijf immers een EV.

An Van Waes

Die expertise levert in de praktijk uiteraard zijn voordelen op. “Luminus biedt producten en diensten aan voor elektrisch rijden. Logisch dus, dat we die eerst intern testen vooraleer we ze op de markt lanceren”, vertelt An Van Waes, Mobility & Benefits Manager bij Luminus. Hierdoor garandeert het bedrijf de kwaliteit van haar services.

Plan in twee fasen

Bovendien zorgt die praktijkervaring ervoor dat Luminus heel wat tips and tricks achter de hand heeft om de overstap naar elektrisch rijden te vergemakkelijken, die u hier kan lezen. “Om onze medewerkers te overtuigen van de voordelen van elektrisch rijden, organiseerden we interactieve EV-cafés en testsessies waarin ze 2 tot 3 dagen een auto konden testen”, leert An Van Waes ons bijvoorbeeld.

Bij Luminus zien ze de overstap alvast in twee fasen. Enerzijds is er de voorbereidende fase: een doorlichting van de constructeurs en leasingmaatschappijen waar je mee samenwerkt bijvoorbeeld. Zijn zij klaar voor de elektrische overstap? Maar ook het interne huiswerk moet gemaakt worden: TCO-berekeningen natuurlijk en de berekening van het totale kostenplaatje van de laadinfrastructuur op het werk en bij de werknemers thuis. Een complexe berekening in functie van verschillende profielen (de “snelladers”, zij die vooral op het werk laten, werknemers met en zonder zonnepanelen,…) waar Luminus u graag bij helpt.

Nadien volgt het echte werk: medewerkers overtuigen. Luminus deed dit vooral door te te informeren (via EV cafés, 1 op 1 gesprekken,…) en medewerkers zin te laten krijgen om over te stappen naar een elektrische wagen (via testen, testimonials van andere collega’s, ….) . In deze fase wordt ook de car policy herschreven (wat bijvoorbeeld met een laadpaal bij een werknemer thuis wanneer die het bedrijf verlaat).

Uiteindelijk is het doel van het bedrijf om u bij te staan in uw volledig traject richting een elektrische vloot, van de opstart tot de plaatsing van laadoplossingen die perfect aan de noden van uw bedrijf beantwoorden.

#Advertorial

Autres articles récents

Inscrivez-vous maintenant à FLOW, l’e-letter hebdomadaire de FLEET.be !

/ newsletters
La newsletter FLEET Flow est un compte rendu hebdomadaire des dernières nouvelles du monde FLEET.
Recevez l'e-letter
/ magazine
Vous préférez un magazine papier ? Recevez gratuitement notre magazine bimestriel FLEET dans votre boîte aux lettres !
Recevez le magazine