Volkswagen Financial Services verwerft aandeel van 60 procent in fleetmanagementbedrijf FleetLogistics

Volkswagen Financial Services breidt zijn aanbod op het vlak van internationaal vlootbeheer en mobiliteitsmanagement uit via een strategisch partnership met TÜV SÜD. Daartoe verwierf Volkswagen Financial Services AG een aandeel van 60 procent in FleetCompany GmbH gevestigd in Oberhaching (Beieren) dat wereldwijd in meer dan 70 landen operationeel is onder de naam FleetLogistics. De overige 40 procent aandelen van het bedrijf zijn in handen van de voormalige unieke aandeelhouder TÜV SÜD Auto Service GmbH met hoofdkantoor in München, een dochteronderneming die integraal in handen is van TÜV SÜD AG.

“Samen met onze strategische partner TÜV SÜD zullen we de krachten bundelen en verder ons mobiliteitsaanbod voor fleetklanten uitbouwen. De sterke internationale focus van FleetLogistics in het bijzonder vormt een uitstekende aanvulling op onze eigen financiële dienstverlening”, zegt Lars Henner Santelmann, voorzitter van het directiecomité bij Volkswagen Financial Services AG. De twee aandeelhouders zijn overeengekomen dat de merkneutraliteit van FleetLogistics willen handhaven. Het is de bedoeling een volledig gamma aan producten en diensten voor de klant uit te bouwen waarin het beheer van reizen en vloten wordt gecombineerd. De transactie zelf dient nog te worden goedgekeurd door de betrokken antitrustautoriteiten. Beide partijen zijn overeengekomen geen details vrij te geven over de aankoopprijs.

“Dit strategisch partnership stelt ons in staal om een uitgesproken meerwaarde te bieden aan onze fleetklanten. Wij hebben beslist om het bestaande businessmodel over te zetten op intermodale mobiliteit. Daarvoor zullen we vanuit de joint venture bijkomende diensten kunnen aanbieden. We zijn ook overeengekomen om de merkneutraliteit van de voertuigportfolio te behouden, net als de onafhankelijkheid ten overstaan van leasingbedrijven”, zegt Patrick Furth, CEO Mobility Division TÜV SÜD.

Binnen de context van de strategische bijsturing staat het gepland om de activiteiten van CarMobility GmbH, een dochteronderneming volledig in handen van Volkswagen Financial Services AG te laten opgaan in FleetLogistics. CarMobility is sinds 2006 in Duitsland actief als een onafhankelijk fleetmanagementbedrijf en had eind 2018 ongeveer 40.000 contracten in beheer. “CarMobility kende de voorbije jaren een heel positieve evolutie op de Duitse markt, bouwde een ruim klantenbestand uit en kwam met heel wat nieuwe producten op te markt”, vat Santelmann de prestaties van het bedrijf samen. Hij voegt eraan toe. “Om die tendens te kunnen verderzetten is er schaalvoordeel nodig dat we enkel op een efficiënte manier kunnen uitbouwen door onze activiteiten internationaal aan te bieden. En precies dat wordt mogelijk gemaakt door onze krachten te bundelen met FleetLogistics.”

FleetLogistics werd opgericht in 1996. Het bedrijf stelt wereldwijd ongeveer 360 mensen tewerk en is operationeel in ruim 70 landen. Het telt zowel grote nationale als internationale fleetklanten. Met een portfolio van ongeveer 200.000 voertuigen is FleetLogistics een van ‘s wereld grootste onafhankelijke dienstverleners op het vlak van fleetmanagement. Het dienstenaanbod is verspreid over drie grote vakgebieden: fleetmanagement, fleetconsulting en fleetreporting.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!