Volvo Cars wint Global NCAP Innovation Award dankzij innovatieve voetgangersdetectie

volvoVolvo Car Group levert baanbrekend werk op het gebied van voetgangersbescherming en werd daarvoor beloond met de 2013 Global NCAP Innovation Award. Het was prof. Lotta Jakobsson, Senior Technical Specialist Safety bij Volvo Cars Safety Centre, die de award vandaag in ontvangst nam op de Enhanced Safety of Vehicles (ESV)-conferentie in Seoel, Zuid-Korea.

Op deze ESV-conferentie sprak prof. Lotta Jakobsson over de fantastische resultaten die Volvo Cars heeft geboekt op het gebied van voetgangersbescherming. Zo lichtte ze de voet­gangers­airbag in de Volvo V40 en de onderliggende technologie toe.

“Het doel van ’s werelds eerste airbag voor voetgangers is om zwakke weggebruikers in bepaalde omstandigheden te beschermen tegen hoofdletsels, bijvoorbeeld wanneer ze tegen de motorkap of harde delen rondom de voorruit botsen”, aldus Lotta Jakobsson.

Een internationale uitdaging

In China maken voetgangers 25 procent van de dodelijke verkeerslachtoffers uit. In Europa gaat het om 14 procent en in de VS 12 procent. Als we enkel de gewonden bekijken, dan lopen deze cijfers nog hoger op. Het zijn de harde onderdelen onder de motorkap, de onder­zijde van de voorruit en de A-stijlen die de ernstigste hoofdletsels veroorzaken bij een aan­rijding met een voetganger.

In 2010 bood Volvo Cars al een antwoord op deze statistieken met de lancering van voetgangers detectie met volledig automatische remfunctie (Pedestrian Detection with Full Autobrake). Dit systeem helpt aanrijdingen met een voetganger te vermijden tot een snelheid van 35 km/u door te remmen als de bestuurder niet tijdig reageert. Bij hogere snelheden verlaagt het systeem zo veel mogelijk de snelheid van de auto vóór de aanrijding.

De Volvo V40, gelanceerd in 2012, is uitgerust met ’s werelds eerste voetgangersairbag, die de gevolgen van een onafwendbare aanrijding met een voetganger moet beperken.

De motorkap wordt tien centimeter opgetild

Zeven sensoren in de voorzijde van de auto sturen signalen door naar een controle-eenheid. Wanneer de auto in contact komt met een object, evalueert de controle-eenheid de signalen. Als het een vorm zoals een menselijk been detecteert, dan wordt de voetgangersairbag geactiveerd.

De scharnieren van de motorkap zijn uitgerust met pyrotechnische ontstekers, die het achterste deel van de motorkap ontgrendelen wanneer het systeem wordt geactiveerd. Tegelijk wordt de airbag opgeblazen. Hierbij wordt de motorkap door de airbag tien centimeter opgetild en blijft dan in deze positie staan.

Door de extra plaats die ontstaat tussen de motorkap en de harde onderdelen van het motorblok heeft de motorkap een buffer om te vervormen. Zo blijft de impact van een botsing met een voetganger, vooral voor het hoofd en de borstkas, beperkt.

“De airbag heeft twee functies. Hij verhoogt de motorkap om een buffer te creëren en hij beperkt de impact door de harde delen rond de voorruit te bedekken”, legt Lotta Jakobsson uit.

De beste Euro NCAP-score ooit

De nieuwe Volvo V40 behaalde in 2012 vijf sterren in de crashtests van Euro NCAP en won ook de ‘Best in Class’-award van Euro NCAP in de klasse van de kleine familiewagens, overigens met de hoogste algemene score die de organisatie ooit registreerde. In de categorie voetgangersbescherming behaalde de V40 zelfs een recordscore van 88%.

“Verschillende studies hebben al aangetoond dat onze detectie- en Autobrake-systemen het aantal verkeersongevallen aanzienlijk helpen terug te dringen. Met elk nieuw preventief en beschermend systeem zijn we weer een stap dichter bij onze doelstelling dat tegen 2020 niemand nog sterft of ernstig gewond raakt door een ongeval in een nieuwe Volvo”, besluit Lotta Jakobsson.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Auto