Volvo XC40 Recharge of de kunst van de grand écart

Volvo XC40 Recharge T4

Dit is Volvo’s nieuwe bestseller! In iets meer dan twee jaar tijd is de Volvo XC40 de referentie geworden in zijn segment, een echte krachtpatser in zijn categorie… Het enige wat hij nodig had, was een oplaadbare hybride versie om zijn aanbod compleet te maken … En laat het nu net die versie zijn waar wij mee op pad getrokken zijn!

Volvo is een pionier op het gebied van Plug-in Hybrides. Na de grote XC90 en XC60 SUV’s, de S60 en S90 sedans en de V60 en V90 breaks is het de beurt aan de XC40 om zijn vingers in het stopcontact te steken. Tot op heden is de fabrikant de enige die zijn hele assortiment als plug-in hybride aanbiedt. Een solide argument in een tijd waarin bedrijven overschakelen op elektriciteit.

Het andere, maar daarom niet minder belangrijke argument van de XC40 kan worden samengevat in één slogan: “Made by Sweden, built in Belgium. “Dat klopt! Deze prachtige wagen is hier gebouwd, bij Volvo Cars Gent. Geldt de wens om lokaal te consumeren nu ook voor de keuze van de auto? Misschien… Maar nog meer de wens om minder te consumeren! Want dat is de roeping van deze premium & compacte SUV, een dubbele positionering die ook bij fleetowners in het voordeel pleit.

Chic & praktisch

Deze subcategorie is in volle expansie en telt een steeds groter aantal vertegenwoordigers, maar tot op heden is geen enkele in staat om aan de soms tegenstrijdige verwachtingen van bedrijven en hun bestuurders te voldoen zoals de Volvo. Op dit gebied heeft de autofabrikant de grand écart onder de knie… met alle luxe en verfijning die het nodig heeft, maar altijd zonder arrogantie. En met een geweldige beheersing van de technologie, of het nu gaat om veiligheid – Volvo’s reputatie op dit gebied is goed gevestigd – of om schone aandrijvingen, zonder dat dit ten koste gaat van de esthetiek en het plezier, zoals blijkt uit de zorgvuldige presentatie, de kwaliteit van de materialen en het infotainment aan boord.

In combinatie met een elektromotor van 60 kW duwt de 1,5-liter turbobenzinemotor met drie cilinders als een duivel, terwijl de overgangen tussen verbrandingsmotor en elektrische aandrijving bijna onmerkbaar zijn.

Maar laten we teruggaan naar onze test. De Volvo XC40 Recharge – de naam die Volvo geeft aan zijn geëlektrificeerde modellen – is verkrijgbaar in twee vermogensniveaus: 211 pk voor de T4, 262 voor de T5, allemaal exclusief verzonden naar hun vooras. Een vooras die het royale koppel zonder problemen beheerst. In combinatie met een elektromotor van 60 kW duwt de driecilinder 1,5-liter turbobenzinemotor als een duiveltje, terwijl de overgangen tussen interne verbranding en elektrisch vermogen bijna onmerkbaar zijn. Scherpe acceleraties, krachtige hernemingen en harmonische stilte, een mengeling van kracht en soepelheid… En dit alles zonder afbreuk te doen aan de prestaties. Trouwens: het model in staat om tot 50 km te rijden op een volle batterij.

Rijden à la carte

Je kan kiezen tussen verschillende rijmodi. Om de batterij op peil te houden, bijvoorbeeld voor een citytrip, selecteert u de Hold-modus. Zoals de naam al aangeeft, kunt u met de oplaadmodus de accu tijdens het rijden opladen, vooral op de snelweg…

Maar de Volvo XC40 is ook een complete serie motoren: benzine, mild hybride benzine, plug-in hybride en nu ook volledig elektrisch! Een aanbod dat veel zegt over Volvo’s ambities met dit model.

“We willen er vooral zijn voor onze partners

Roeland Vriens, Fleet Manager van Volvo, koestert hoge ambities met de XC40. En de cijfers lijken hem gelijk te geven. Dit model is de onvervalste nummer 1 in zijn segment. Hij haalt er immers het hoogste marktaandeel in en is ook de populairste jongen bij de plug-in hybrides.

“Dat laatste zorgt er dan ook voor dat Volvo zijn emissiedoelstellingen, vastgelegd vanuit Europa, niet zomaar zal halen. We zullen ze overtreffen, dankzij niet minder dan 15 PHEV-varianten in ons gamma”, vertelt Vriens.

De Fleet Manager van Volvo vat zijn visie als volgt samen: “We willen er vooral zijn voor onze partners. En met iedereen van gedachten wisselen vanuit onze ervaring en visie. Een visie die geschoeid is op elektrificatie en waarop we als Scandinavisch merk heel fier zijn. Want we weten allemaal waar we naartoe evolueren: een volledig elektrische toekomst, die wij al uitrollen met onze volledig elektrische XC40 P8 Recharge, geleverd vanuit onze productie-eenheid in België.”

#Advertorial #Auto #Tests

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

ACB Wavre 1300 Wavre
Sterckx – De Smet Halle 1500 Halle
Sterckx – De Smet Drogenbos 1620 Drogenbos
Sterckx – De Smet Rode 1640 Sint-Genesius-Rode
Sterckx – De Smet Zellik 1731 Asse-Zellik
ACB Zaventem 1930 Zaventem
Scancar Antwerpen 2100 Antwerpen
Scancar Lier 2500 Lier
Scancar Wilrijk 2610 Wilrijk
Vermant Mechelen 2800 Mechelen
Scancar Brasschaat 2930 Brasschaat
Lacom Leuven 3001 Leuven
Nordicar 4000 Li
Scandia 4530 Villers-Le-Bouillet
Novabil Tournai 7500 Tournai
Novabil Moeskroen 7700 Moeskroen
Novabil Kortrijk 8500 Kortrijk
Waregem Cars 8790 Waregem
Van Kasteren Sint-Niklaas 9100 Sint-Niklaas
De Keulenaer 9120 Beveren
Van Kasteren Dendermonde 9200 Dendermonde
FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview