Welke bestuurders staan positief tegenover EV’s? Polestar zocht het uit

Uit recent onderzoek uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Globescan in opdracht van Polestar blijkt dat 72% van de Belgen zijn impact op het milieu alvast sterk wil verminderen. In deze ambitie is een grote rol voor elektrische wagens (EV’s) weggelegd. 43% van de Belgen heeft vandaag al een positieve attitude ten opzichte van EV’s. Bij de 11% van de Belgen die al eerder in contact kwamen met een EV stijgt dit percentage naar 50%. Gebrek aan kennis, ervaring en drempels, zoals laadinfrastructuur en rijbereik, houden een deel van de Belgen vandaag nog tegen om EV’s al te omarmen.

Vandaag kwam 11% van de Belgen al in aanraking met elektrische mobiliteit. Opvallend hierbij is dat de attitude van deze Belgen ten opzichte van elektrische wagens significant positiever is dan Belgen die nog niet in aanraking kwamen met EV’s (43% vs. 50%).

De wagen is lange tijd het probleem geweest, vandaag maken we deel uit van de oplossing. Wat we nodig hebben is snelheid maken, het is duidelijk dat de tijd dringt. Het gebrek aan kennis en ervaring vormt vandaag een rem voor veel Belgen. Onbekend is onbemind. Als automerk doen we wat we kunnen om de Belgen te informeren. In onze Spaces in Antwerpen, Luik, Brussel en Gent kan iedereen terecht met vragen over elektrische mobiliteit en in het najaar organiseren we meer dan 10 testdrives events over heel België, en in totaal hebben we dit najaar een capaciteit van 10 000 testritslots. Wij gaan dus heel actief naar de Belg toe,” legt Lies Eeckman, Managing Director van Polestar België, uit.    

Maar er is meer nodig om de Belg te overtuigen, want er zijn nog een aantal drempels. Het gebrek aan laadinfrastructuur en het rijbereik schrikken de Belgen af om de overstap te maken.

Laadinfrastructuur

Ondanks de sterke aangroei van de laadinfrastructuur in België de afgelopen vijf jaar, blijft de Belg bezorgd hierover. Bij 64% van de Belgen scoort de aanwezigheid van laadstations in België slecht. Om te ontzorgen zet Polestar actief in op partnerships met Plugsurfing, Ionity en ook lokale spelers als Smappee die thuis slimme laadinfrastructuur voorzien. Maar ook publieke en private spelers maken hier op dit moment volop werk van.

Lies Eeckman

Uiteraard is er nog werk aan de winkel. Maar er heeft al een mooie groei plaatsgevonden. In vijf jaar tijd gingen we van 2.958 publieke laadpunten naar 10.000. Die groei zal alleen maar toenemen. We zien heel wat beweging, zowel vanuit de publieke als de private sector. De plannen van de lokale overheden staan in de startblokken en ook privé-spelers zoals Fastned hebben grote ambities. De combinatie van die twee zal de groei van het aantal laadpalen snel laten toenemen, waardoor duurzame mobiliteit volop zal kunnen floreren,” stelt Lies Eeckman gerust.

Ook rijbereik wordt in 46% van de gevallen gezien als een rem om de overstap naar een elektrische wagen te maken. Anderzijds blijkt uit het rapport ook dat 63% van de Belgen gemiddeld minder dan een uur per dag in de wagen spendeert. We kunnen ons afvragen in welke mate de ‘range anxiety’ vandaag nog terecht is.

“Elektrische wagens hebben vandaag al een ruim rijbereik, de Polestar 2 Standard range Single motor kan op één batterijlading tot 540 kilometer (WLTP) rijden, dat doe je niet in een uur. Zelfs medewerkers die veel kilometers afleggen zullen de batterij op één werkdag zelden leegrijden. In een land als België is range anxiety in de meeste gevallen een non-discussie, enkel de Belgen zelf weten het nog niet,” klinkt het bij Lies Eeckman. 

#Auto

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending