Wie profiteert van de dieselcrisis?

Cijfers en grafieken van JATO.

Ontdieseling was het sleutelwoord van het afgelopen autosalon. Ook op de fleetmarkt wordt de overstap naar benzine, hybride of elektrische wagens steeds interessanter. Koning diesel laat dus steeds meer zijn pluimen, en daar profiteren andere aandrijvingen van.

Als je naar de cijfers kijkt, kan je ronduit spreken van een echte dieselcrisis. Europa’s favoriete brandstof verliest steeds meer gebruikers. Zo werden er volgens cijfers van JATO in 2017 6.765.546 dieselwagens ingeschreven in Europa, een vermindering van 7,9% tegenover het voorgaande jaar. Ter vergelijking: de totale wagenmarkt groeide vorig jaar met 3,9%, benzinewagens met bijna 11% en de alternatieve brandstoffen met maar liefst 46%. Ook in ons land is de evolutie verbijsterend. In 2011 was bijna drie vierde van de ingeschreven wagens een diesel, vandaag is dat nog niet de helft (46%). In Noorwegen is de evolutie zelfs nog drastischer, van 75% in 2011 naar slechts 23% vandaag.

De winnaars

Cijfers en grafieken van JATO.

Diesel wordt dus meer en meer naar de achtergrond verdrongen en dat zorgt ervoor dat enkele nieuwe spelers op het voorplan kunnen springen. Zo kent de groei van de alternatieve aandrijvingen een heuse versnelling (de groei van 25% in 2016 nam toe tot 46% vorig jaar). Vooral in de luxueuzere segmenten (grote SUV’s en luxeberlines) weten zij door te breken, al verwachtte JATO wel een grotere groei gezien het gunstige economische klimaat en de vele maatregelen die genomen worden tegen dieselwagens op het Oude Continent. Een verklaring daarvoor vindt JATO in de gebrekkige infrastructuur in verschillende landen en de gelimiteerde keuze op de markt, vooral bij de elektrische wagens.

Hierdoor blijft de grootste winnaar uit het verhaal toch de benzinewagen. Die haalt zijn grootste marktvolume sinds 2004. De Japanse merken, die traditioneel sterk zijn op het vlak van hybride en benzine en nu al een dieselaandeel hebben van minder dan 30%, wrijven zich alvast in de handen …

Cijfers en grafieken van JATO.
#Business Driver #Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending