WLTP – een informaticabug zorgt voor een vertraging in de inschrijvingen

De procedure is nog maar net in voegen getreden voor nieuwe wagens, maar WLTP zorgt al voor problemen. Een informaticaprobleem zorgt immers voor een grote vertraging voor de inschrijving van nieuwe wagens sinds 1 september. Wat is er eigenlijk aan de hand?

In tijden van de oude NEDC-norm moesten invoerders zowat 500 technische gegevens doorgeven aan de DIV. Die transfer gebeurde automatisch. Door de overgang naar de WLTP-homologatie moeten nu 800 gegevens richting DIV. En net die verhoging van het aantal gegevens ligt aan de basis van deze informaticabug.

De vertraging zorgt ervoor dat tot op vandaag zowat 3.000 nieuwe wagens werden ingeschreven sinds begin september. Vorig jaar, waren dat er op hetzelfde moment 9.000. Toch ligt niet alleen deze bug aan de basis van dat cijfer. Veel inschrijvingen werden al in augustus gemaakt (hetgeen ook blijkt uit de cijfers). Op dit moment wachten nog een paar honderd wagens op hun inschrijving.

Vanuit het DIV volgt dan ook volgende bevestiging: “Na de testen vanaf vrijdag uitgevoerd zijn de meeste inschrijvingen weer mogelijk. Het is dus mogelijk om de inschrijving van betrokken voertuigen, die reglementair in orde zijn uit te voeren.”

Indien er toch nog problemen opduiken, is er een te volgen procedure: “de dossiers die niet opgelost geraken, mogen per post worden opgestuurd naar het volgende adres: DIV – 1212 Brussel.

Deze dossiers moeten absoluut vergezeld zijn van de foutmelding (printscreen) die u bekomt wanneer u het voertuig tracht in te schrijven via WebDIV.”

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!