Zo ziet de laadparking van de toekomst eruit volgens FastNed

Elektrisch rijden verandert de manier waarop we ons verplaatsen en omgaan met energie. Sommige infrastructuur is daardoor niet in lijn met de nieuwe tijdsgeest. Snelwegparkings zien er bijvoorbeeld een stukje anders uit wanneer automobilisten er een half uurtje staan om op te laden in plaats van een tankbeurt van 2 minuten of een snelle toiletpauze.

Fastned, het Europese snellaadbedrijf, heeft een concessie gewonnen voor twee snellaadlocaties langs de E17 in een aanbesteding van de Vlaamse wegbeheerder – het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV). Dankzij deze concessie kan Fastned twee grote snellaadstations met elk 12 oplaadpunten ontwikkelen en exploiteren aan weerszijden van de E17 bij Gent. De twee locaties in Gentbrugge worden de eerste ‘snelweg-verzorgingsplaatsen van de toekomst’, waar uitsluitend elektrische auto’s worden bediend met daarnaast extra faciliteiten zoals toiletten, broodjes en koffie. Op de stations zullen elke dag tot duizend elektrische voertuigen van alle modellen in slechts 15 minuten tot 300 kilometer bereik kunnen laden. 

De twee nieuwe, grote drive-through stations krijgen 400kW laders, die enkel energie leveren uit zon en wind. Het stationsontwerp verwelkomt alle types elektrische voertuigen, ook langere zoals trailers en vrachtwagens. De stations krijgen de iconische gele Fastned-luifels bedekt met fotovoltaïsche panelen, die de klanten beschermen tegen de regen en ontworpen zijn om veilig en gemakkelijk op te laden.

AWV stelt zich ten doel de elektrische mobiliteit te stimuleren. Langs haar snelwegennet maakt ze ruimte vrij voor de aanleg en de exploitatie van elektrische laadinfrastructuur. Fastned zal blijven inschrijven op deze aanbestedingen. Het wil de EV-rijders in België en Europa voorzien van een hoogwaardig en uitgebreid snellaadnetwerk langs de belangrijke corridors.

Bouw in 2024

In België heeft Fastned momenteel 19 operationele snellaadstations en 24 locaties in ontwikkeling. De bouw van de stations in Gentbrugge staat gepland voor 2024.      

“Deze pas gewonnen aanbesteding toont het vertrouwen van de Vlaamse wegbeheerder in ons snellaadconcept. Het is een eerbetoon aan de expertise die we de afgelopen tien jaar op de Europese markt hebben ontwikkeld. We zijn trots dat we de kans krijgen om op deze nieuwe locaties ook koffie en andere faciliteiten aan onze klanten aan te bieden”, aldus Tuur De Coninck, Country Manager Belgium bij Fastned.

Michiel Langezaal, CEO van Fastned: “Wij zetten ons in om Belgische en Europese elektrische rijders een betrouwbaar en kwalitatief hoogstaand oplaadnetwerk aan te bieden, dat voor iedereen toegankelijk is en de vrijheid geeft om overal heen te rijden. Dat we een van de belangrijkste tenders in Europa tot nu toe dit jaar hebben gewonnen, laat zien hoe Fastned keer op keer in staat is om belangrijke locaties te winnen om zo zijn netwerk verder uit te breiden. Elke nieuwe tender die we winnen, brengt ons dichter bij ons doel om tegen 2030 over een netwerk van 1.000 grote stations te beschikken.”

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview