45 BMW X1 PHEV’s voor NETiKA

Het Waalse bedrijf NETiKa is al geruime tijd voorloper inzake de elektrificatie van haar wagenpark. De laatste toevoeging aan de vloot bestaat uit 45 BMW plug-in hybrides, geleverd door BMW Louyet Waver. Al is het vooral de slimme software van het bedrijf die met de aandacht gaat lopen.

Acht jaar geleden heeft NETiKA haar dieselauto’s vervangen door een volledig elektrische vloot, waarmee ze vooruitstrevend waren in de energietransitie. De bijbehorende laadinfrastructuur omvat 400 zonnepanelen en 28 laadpunten op het parkeerterrein van het bedrijf.

De CEO van NETiKA, Paul de Gheldere, merkte echter al snel op dat er geen efficiënte oplossing was voor het beheer van het opladen van deze vloot. Bedrijven installeren meestal niet hetzelfde aantal laadpunten als het aantal geëlektrificeerde auto’s dat ze hebben. Hoe laad je dan alle voertuigen op rekening houdend met prioriteiten en reserveringsverzoeken? NETiKA besloot een eigen oplossing te ontwikkelen, genaamd NEOFLEET.

Load balancing

NEOFLEET is een cloudgebaseerde software die alle merken en modellen van laadpunten kan aansturen, rekening houdend met prioriteiten van werknemers en weersvoorspellingen. Het maakt gebruik van load balancing om de beschikbare stroom eerlijk te verdelen tussen de voertuigen, terwijl het ook rekening houdt met de wensen van individuele werknemers.

Wat de prioriteiten betreft, worden deze van tevoren door het bedrijf in samenwerking met de teams van NEOFLEET gedefinieerd, zodat het systeem ze automatisch kan beheren. “Volledig elektrische voertuigen hebben bijvoorbeeld voorrang op plug-in hybride modellen die in het slechtste geval op benzine kunnen rijden. Personen die de hele dag op kantoor blijven en dus een hele dag hebben om hun auto op te laden, zijn minder prioriteit dan een verkoper of een technicus die 2 uur op kantoor doorbrengt voordat ze weer de weg op gaan. Het systeem houdt ook rekening met het feit dat sommige werknemers thuis kunnen opladen omdat ze daar een laadpunt hebben.”

Met de groeiende vraag naar elektrische voertuigen wordt het beheer van laadinfrastructuur steeds complexer. NEOFLEET biedt echter een oplossing die niet alleen de efficiëntie van het opladen maximaliseert, maar ook het beheer van het gehele wagenpark vergemakkelijkt.

“Wanneer een werknemer op kantoor aankomt, sluit hij zijn voertuig aan op een laadpunt zonder daarbij te hoeven blijven”, legt Paul de Gheldere uit. “Hij gaat naar de receptie om zijn laadbehoefte in te voeren op de daarvoor bestemde tablet of via de app op zijn smartphone. Bijvoorbeeld, hij wil om 14.00 uur, wanneer hij het kantoor verlaat, een accu hebben die voor 80% is opgeladen. NEOFLEET zal dan automatisch het opladen van alle voertuigen beheren om het zo optimaal mogelijk te maken.” EN zo vergemakkelijk je de elektrificatie van je vloot net dat beetje meer.

#Fleet Dealers

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine