Chinese wagens heersen tijdens VAB gezinswagen van het jaar

Daar waar de Car of the Year gisteren nog maar zijn genomineerden bekend maakte, mocht die andere belangrijke verkiezing, de VAB gezinswagen van het jaar, al prijzen uitdelen. En die gingen veelal naar het Verre Oosten!

Vorig weekend ontving mobiliteitsorganisatie VAB op en rond het circuit van Zolder een professionele jury van journalisten, en een gezinsjury die met hun kinderen kwamen testrijden én oordelen. De jurering bestond uit drie elementen. De professionele jury (autojournalisten) woog voor 25% van de stemmen, de gezinnen waren goed voor de helft van de stemmen en de kilometerkostprijs lieten we voor een kwart op het eindoordeel wegen. De jury ging op zoek naar drie gezinswagens: een versie met een prijskaartje tot 25.000 euro, een grotere gezinswagen aan maximaal 38.000 euro en een elektrisch exemplaar van maximaal 52.000 euro.

Wat blijkt? De crisis laat zich ook voelen in de uitslag, want die toont niet enkel auto’s die betaalbaar zijn om te kopen (lagere aankoopprijs) maar ook om mee te rijden. Gedreven door een economische realiteit laten gezinnen hun ‘vaste waarden’ los en kiezen ze resoluut voor budget, op voorwaarde dat daar ook de nodige garanties tegenover staan. De nieuwe spelers bieden immers vaak meer uitgebreide garanties om credibiliteit op te bouwen en dat blijkt te werken. 

Categorie 1 tot €25.000

Goud: Dacia Jogger (75 punten)

In de categorie tot 25.000 gaat de Dacia Jogger met het goud aan de haal met 75 punten. Deze zevenzitter verscheen aan de start in een LPG-uitvoering die de brandstofrekening drukt en zet daardoor in combinatie met z’n lage aankoopprijs een uitstekende kilometerkostprijs neer. Door zowel journalisten als gezinnen wordt hij geroemd als een ruimtewonder die op dat vlak z’n gelijke niet kent in deze categorie. Een jurylid omschreef de Jogger als “onwaarschijnlijk veel auto voor weinig geld”, een gevoel dat in bijna alle beoordelingen doorschemerde. Bovendien werd hij ook ervaren als aangenaam om mee te rijden. Zeven zitjes in een auto van deze prijsklasse is ongezien en spreekt jonge gezinnen aan die deze auto voor werk én gezin kunnen inzetten.

Zilver: Skoda Fabia (71 punten)

De tweede plaats is voor de Skoda Fabia die vooral door de gezinnen werd geroemd om het aangename rijgedrag dankzij een vinnige maar toch zuinige motor en een heel goede wegligging. Ook de goede afwerkingsgraad binnenin kwam regelmatig als troef naar voor en zo haalde de Fabia 71 punten.

Brons: Renault Clio (67 punten)

Stek nummer drie wordt ingenomen door de Renault Clio met 67 punten. De jury was unaniem lovend over het grote rijplezier dat deze auto biedt door z’n pittige motor die door de hybride aandrijving toch heel zuinig voor de dag komt. Dat alles in combinatie met een mooi design. De Clio biedt niet enkel potige prestaties, maar is met 4,3 liter per 100 km ook bijzonder zuinig. De investering in technologie biedt in deze duidelijk een meerwaarde.

Categorie 2 tot €38.000

Goud: BAIC X55 (54 punten)

Moet het gezegd worden? De grootste verrassing van deze editie is waarschijnlijk de toppositie van de BAIC X55 na een spannende nek-aan-nek race. De VAB-Gezinswagenverkiezing was al vaker de springplank voor minder bekende merken. Toen SsangYong en (het hernieuwde, Chinese) MG hun eerste keer goud behaalden, waren ze ook nog nobele onbekenden en dit jaar doet de Chinese constructeur BAIC dat kunstje over. Deze wagen zette meteen de toon door z’n bijzonder interessante kilometerkostprijs, mede door de LPG-aandrijving en de uiterst scherpe aankoopprijs. Hij sprokkelde doorheen de verkiezing bij journalisten maar vooral bij gezinnen punten bij mekaar en sloop zo naar de overwinning met 54 punten. De BAIC X55 werd echter niet alleen geprezen omwille van de prijs, maar ook omdat hij heel aangenaam is om mee te rijden, mooi oogt en door de vele opties goed uitgerust is. Bovendien kon hij met een uitgebreide garantie van 5 jaar ook als underdog de nodige zekerheid voorleggen.

Zilver: Skoda Karoq (53 punten)

Het zilver is voor de Skoda Karoq met 53 punten. Hij werd geroemd omwille van z’n ongekende ruimte, voorin, achterin en in het koffer. Een functionele en degelijke gezinswagen die een goed zitcomfort combineert met heel wat rijplezier door z’n goede wegligging.

Brons: Peugeot 408 (48 punten)

Op nummer drie eindigt met 48 punten de Peugeot 408 die vooral bij de gezinnen in de smaak viel door z’n grote koffer, eigenzinnig maar geslaagd design en mooi interieur met een vlot bedienbaar dashboard.

Categorie 3 : EV’s tot €52.000

Goud: BYD Dolphin (57 punten)

Vorig jaar was BYD nog de verrassing van de VAB-Gezinswagenverkiezing met de Atto 3 als winnaar in de categorie elektrisch, en kijk, de Chinese constructeur pakt nu opnieuw de gouden plak, deze keer met de Dolphin. Deze auto viel zowel bij de journalisten als gezinnen in de smaak door veel auto te bieden voor z’n geld. “Prijs/kwaliteit/rijbereik onklopbaar” vatte een jurylid de mening van vele andere juryleden samen. Bovendien roemden velen hem omdat hij met z’n compacte buitenafmetingen binnenin toch heel wat ruimte biedt en ook nog eens aangenaam is om mee te rijden.

Zilver: MG4 (51 punten)

Met 51 punten is de tweede plaats voor de MG4 die door de jury gezien werd als een prijsklopper die heel dynamisch rijdt en fris oogt. Ook hier gaf de jury vaak aan dat deze wagen binnenin ruim aanvoelt terwijl hij langs de buitenkant toch compact is.

Brons: Smart #1 (48 punten)

Brons is met 48 punten voor de Smart #1 die zowel bij journalisten als gezinnen in het oog sprong door z’n frisse en frivole verschijning, doordacht en mooi interieur en vlotte en dynamische rijkwaliteiten.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine