CO2 personenwagens stijgt voor tweede jaar op rij

In 2018 steeg de gemiddelde CO2-uitstoot van personenwagens in Europa met 2 g/km oftewel 1,6%, becijferde het European Environment Agency (EEA). Een auto die vorig jaar in Europa werd verkocht, stootte volgens de organisatie gemiddeld 120,4 g CO2/km uit. EEA ziet 2 redenen voor deze stijging.

De cijfers van EEA betekenen de uitstoot van personenwagens voor het tweede jaar op rij de hoogte ingaat. In 2017 steeg de CO2-emissie immers met 0,4 g/km, de zes daaraan voorafgaande jaren daalde de uitstoot van voertuigen steeds (in totaal met 22 gram).

1. De overstap naar benzine

Afgelopen jaar werden 8,5 miljoen benzinewagens in Europa verkocht, tegenover 7,6 miljoen in 2017. Het aantal nieuwe dieselwagens (dat traditioneel een lagere uitstoot heeft dan de benzines) ging dan weer met 1,2 miljoen exemplaren achteruit, terwijl het aantal elektrische wagens met goed 300.000 ingeschreven wagens te klein blijft om een echte invloed te hebben.

2. De populariteit van SUV’s

Toch ziet het EEA vooral de populariteit van SUV’s als oorzaak van de stijgende CO2-uitstoot. Bijna één nieuwverkochte wagen op drie is een SUV, tegenwoordig meestal aangedreven door een benzinemotor die ongeveer 133 g CO2/km uitstoot. Dat is maar liefst 13 g/km meer dan de uitstoot van de gemiddelde wagen die afgelopen jaar op het Oude Continent verkocht werd. De cijfers doen in Duitsland zelfs stemmen opgaan om een nieuw belastingsysteem in te voeren waarin dit soort voertuigen zwaarder belast wordt …

Gevolgen?

Met de doelstellingen van de EU van 2020-2021 in het achterhoofd (waarbij de gemiddelde uitstoot naar 95 g/km moet) is dit natuurlijk geen goed nieuws. De constructeurs riskeren monsterboetes indien ze hun targets niet halen, er moet met andere woorden snel ingezet worden op de uitrol van (plug-in) hybride en elektrische voertuigen op de Europese markt.

De vereniging van Europese autoconstructeurs ACEA is echter van mening dat er niet genoeg wordt gedaan om het vertrouwen van de consument in geëlektrificeerde voertuigen te verbeteren. De organisatie dringt er daarom bij de 28 lidstaten van de EU op aan om meer te investeren in oplaadpunten voor deze voertuigen en tankstations voor andere auto’s met een alternatieve energiebron, door zinvolle en duurzame stimuleringsregelingen in te voeren en zo meer consumenten aan te moedigen deze voertuigen te kopen.

“Te midden van de sterke drang naar voertuigen met alternatieve energie moeten we niet de nieuwste generatie dieselauto’s afschrijven, die niet alleen minder CO2 uitstoten dan hun benzinecomponenten, maar in de praktijk ook minder vervuilende emissies op de weg veroorzaken,” benadrukte ACEA Secretaris-Generaal Erik Jonnaert bovendien.

#Fleet Management #Internationaal

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine