De oplossing voor wachten tijdens het laden? Fastned opent eerste shop bij snellaadstation tussen Antwerpen en Breda

Fastned, het Europese snellaadbedrijf, heeft vandaag zijn allereerste shop en restaurant officieel geopend. De opening van de eerste shop is een volgende stap in Fastneds ontwikkeling, die de laadervaring nog aangenamer maakt. De shop is gelegen bij het snellaadstation van Fastned aan de E19 tussen Antwerpen en Breda ter hoogte van Brecht. 

De eerste shop van Fastned komt voort uit haar missie om de overgang naar elektrisch rijden te versnellen. Fastned wil meer shops bouwen in de toekomst en haar klanten altijd de beste laadervaring bieden. Daarbij gaat het niet alleen om het zo prettig en snel mogelijk kunnen opladen van de auto, maar ook om de mogelijkheid om te ontspannen, naar het toilet te kunnen en het verkrijgen van gezondere producten langs de snelweg. De duurzame visie is ook terug te vinden in het ontwerp van de shop door bijvoorbeeld het gebruik van duurzame bouwmaterialen zoals hout. Ook is het gebouw zeer energiezuinig en wekt het gedeeltelijk haar eigen energie op met een warmtepomp en zonnepanelen op het groene dak.

“In 2025 moet de teller in Vlaanderen op 35.000 laadpunten staan en hebben we elke 25 km (ultra)snellaadinfrastructuur langs de snelwegen en grote verkeersassen. De groei van de afgelopen jaren zorgt ervoor dat Vlaanderen momenteel al 34.000 (semi-)publiek toegankelijke oplaadpunten telt, waarvan ongeveer 750 snellaadpunten en 1.000 ultrasnellaadpunten. De uitrol van Fastned op het terrein draagt hier sterk aan bij. Met name langs de hoofdwegen worden ultrasnelle laders steeds meer de norm, met laadvermogens tot maar liefst 400 kW. Deze geavanceerde infrastructuur ondersteunt niet alleen de groeiende populatie van elektrische voertuigen, maar zorgt er ook voor dat bestuurders ook onderweg kunnen laden. Nabijheid, bereikbaarheid en vertrouwen zijn hier de kernwoorden. De aanwezigheid van de shop zorgt voor meer comfort voor de gebruiker. Hierdoor is er meer veiligheid en sociale controle, maar heeft de EV-rijder ook de mogelijkheid om tijdens het laden iets te nuttigen of gebruik te maken van het toilet”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Luuk Valk, Retail Development Manager, voegt toe: “Bij de ontwikkeling van deze shop hebben we de behoefte van de reiziger centraal gezet. De shop is een oase van licht en rust, ontworpen om bezoekers een moment van ontspanning te bieden op comfortabele loungebanken in onze ‘Greenhouse’. Hier kunnen ze genieten van verse Bocca-koffie, gebruikmaken van de sanitaire faciliteiten of een verse maaltijd bestellen in het restaurant terwijl hun voertuig wordt opgeladen.’’ 

Het assortiment van de shop bestaat uit producten die aansluiten bij de behoefte van de huidige en toekomstige reiziger. Valk: ‘’Enerzijds heb je de vertrouwde favorieten die mensen gewend zijn te vinden in een shop. We hebben daarnaast ook nieuwe, duurzame en gezondere opties toegevoegd die goed aansluiten bij de waarden van Fastned.” 

De opening van de shop in Brecht markeert niet alleen een mijlpaal voor Fastned, maar dient ook als een waardevolle pilotlocatie. Valk: “De lessen die we hier leren gaan ons helpen bij de ontwikkeling van toekomstige verzorgingsplaatsen, waaronder die in Gentbrugge waar we volgend jaar laadstations met shops gaan bouwen, langs beide kanten van de E17.” 

created by dji camera

Verzorgingsplaats van de toekomst 

Tuur De Coninck, Country Manager, België: “De komende jaren zal Fastned nog meer shops openen langs de Europese snelwegen. In België, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, is dit op dit moment lastiger met het huidige concessiebeleid voor langs de snelwegen. Als wij een concessie voor een dienstenzone waar nu al een benzinestation aanwezig is willen overnemen, dan moeten wij van de wetgever ook fossiele brandstoffen aanbieden.”

“Dit staat natuurlijk haaks op het beleidsdoel om te stoppen met investeren in fossiel. Deze regelgeving belemmert de toegang tot de markt voor bedrijven met een duurzame missie zoals Fastned. De dienstenzones in Brecht en Gentbrugge zijn uitzonderingen, omdat hier nooit een benzinestation aanwezig was.” “Om de uitrol en kwaliteit van snelladen in België te stimuleren, moeten tanken, snelladen en het bouwen en uitbaten van een shop losgekoppeld worden en alle geïnteresseerde partijen de mogelijkheid hebben mee te dingen naar dienstenzones. Dit zorgt voor eerlijke concurrentie en het beste aanbod voor de (elektrische) reiziger.”

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine