De snelste ABB-laadpaal staat in …

Op dinsdag 28 maart 2023 werd de snelste DC charger van België ingehuldigd op de site van d’Arta in Ardooie. De diepvriesproducent van groenten, fruit, panklare gerechten en ready-to-eat gerechten zet al jaren in op duurzaamheid met investeringen in eigen energieopwekking en -besparingen. Naast 10 hectare zonnepanelen en een windturbine, is nu ook een ultrasnellader (360 KW) beschikbaar voor elektrische voertuigen.

Gezien het productieproces alsook de opslag (-20°C) heel wat energie vereist, investeert d’Arta reeds jaren in eigen opwekking en besparing van energie. Tien hectare zonnepanelen en windturbine produceren ongeveer 25% van de totale hoeveelheid elektriciteit ‘on site’. Hetzelfde verhaal bij het gasverbruik waar de eigen waterzuiveringsinstallatie meer dan 20% van het totale verbruik dekt.

Terra 360: snelste laadpaal van ABB

Die focus op duurzaamheid wil d’Arta nu ook implementeren in de elektrificatie van zijn wagenpark. En daarom werd meteen gekozen voor een groot “kanon”: de ABB Terra 360. Zoals de naam het zegt, is deze ultrasnellader goed voor 360 kW, uitgesplitst in twee laadpunten van elk 180 kW. Het is momenteel de enige ABB ultrasnellader van dit type in België en hij kan – afhankelijk van het voertuig – tien tot twintig keer sneller laden dan een gewone laadpaal. De laadpaal zal publiek opengesteld worden en is dus niet alleen voor het personeel maar ook voor bezoekers en omwonenden beschikbaar.

Toeleveranciers en partners

Supplimax heeft de Terra 360 ultrasnellader van ABB geleverd. Als distributeur van schakelmateriaal en vermogensborden was het een logische stap om de elektriciens en installateurs in hun klantenportefeuille ook laadoplossingen aan te leveren. Supplimax geeft ook advies over de softwaremogelijkheden van slimme laadpalen.

Afschrift heeft de beveiliging voor de DC charger gedimensioneerd, waarbij de veiligheid van mens en materiaal en maximale continuïteit werden gewaarborgd. Daarnaast was Afschrift verantwoordelijk voor het plaatsen van de kabels en het aansluiten van de DC charger.

G&V Energy Group zorgde dan weer voor de laadkaarten van het personeel. De hybride kaarten zijn uitgerust met een RFID-chip en je kan er zowel mee tanken als laden bij de deelnemende stations. G&V Energy Group biedt met de CAPS Energy Card een multibrand netwerk van meer dan 2500 tankstations in Benelux en Frankrijk aan, waarvan 200 stations in eigen beheer.

#Auto #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine