delaware voegt 1.000ste elektrische wagen toe aan bedrijfsvloot

Onlangs nam Yoni Roussel, senior consultant bij delaware, delaware’s 1.000ste elektrische voertuig in ontvangst. Dit evenement markeert een mijlpaal op het gebied van duurzaamheid in delaware’s streven naar een vloot van 100% elektrische bedrijfswagens. Yoni koos voor een BMW iX3, verdeeld door delaware’s vertrouwde partner BMW Jorssen.

delaware zet sterk in op groenere mobiliteitsinitiatieven, met de bewuste keuze om reeds in 2016 over te schakelen naar clean energy, ruim voor vele andere bedrijven. Op 3 april 2020 begon delaware officieel aan de overgang naar elektrische wagens, toen het de sleutels kreeg van zijn eerste 100% elektrische auto. Het was een kenmerkende toewijding aan duurzaamheid op lange termijn en een investering in een groenere toekomst.

Vier jaar later is de grens van 1.000 elektrische wagens overschreden. Eind april werd Yoni Roussel, senior consultant bij delaware, aangenaam verrast toen delaware en BMW zijn ontvangst van de 1000ste EV vierden tijdens de afhaling van zijn nieuwe auto. Yoni had verschillende redenen om voor een BMX iX3 te kiezen: “Sinds BMW het model iX3 introduceerde, ben ik onder de indruk van zijn elegante ontwerp en ruimte, waardoor het perfect is voor mijn gezin.” Yoni is enthousiast over zijn eerste elektrische wagen: “Mijn eerste ervaring is zeer positief. Ik ben trots om deel uit te maken van de volgende generatie van rij-innovatie.”

Mobiliteitsbeleid dat een stapje verder gaat

“In 2016 hebben we onze mobiliteitsstrategie voor de toekomst bepaald,” zegt Pieter Sanders, Fleet and Facility Manager bij delaware. “Destijds was elektrisch rijden nog toekomstmuziek en was er niet zoveel financiële druk op wagenparkbeheer als vandaag de dag. Onze mobiliteitsstrategie moest toekomstgericht en beheersbaar zijn voor de komende jaren.”

De keuze voor meer duurzaamheid was drieledig:

  1. De collectieve CO2-voetafdruk van het bedrijf verminderen die werd gecreëerd door de vloot van op gas/diesel aangedreven auto’s;
  2. Verplaatsingen kostenefficiënter maken;
  3. De work-life balance van werknemers bevorderen door satellietkantoren dichter bij huis te vestigen voor dagen waarop ze niet bij de klant aanwezig zijn.

Deze initiatieven zijn integraal onderdeel van delaware’s bredere klimaatactie-agenda. Het bedrijf introduceerde elektrische voertuigen lang voordat de regelgeving in 2022 van kracht werd, waarbij verplicht werd dat alle nieuwe bedrijfswagens die in België werden uitgegeven vanaf 2023 elektrisch zouden zijn.

Zodra de optie voor elektrische auto’s bestond, besloot delaware om 100% elektrisch (EV) te gaan in plaats van een overgang via plug-in hybrides te maken. “Je moet de ervaring opdoen en de uitkomst accepteren van het leren van iets nieuws door werknemers die de wagens gebruiken,” zegt Pieter Sanders. “Door dit te doen, worden oorspronkelijke twijfelaars ambassadeurs en sporen ze collega’s aan om hetzelfde te doen.”

Aan het einde van 2020 telde delaware slechts 25 EV’s in zijn vloot. In januari 2022 was de 100e volledig elektrische auto beschikbaar. Tegen februari 2023 waren 25% van de bedrijfswagens EV’s. Nu is het al 65%. Een deel van deze exponentiële groei is te danken aan het toekomstbestendige mobiliteitsbeleid van delaware.

“De overgang naar elektrisch rijden heeft snel en zonder verplichtingen plaatsgevonden,” merkt Pieter Sanders op. “Te veel regels opleggen en de TCO (Total Cost of Ownership) niet berekenen is een valkuil waar andere bedrijven nog te vaak in trappen. Bovenal moet elektrisch rijden werkbaar zijn en willen we minimale barrières hebben in het gebruik van EV’s,” zegt Pieter Sanders.

Andere duurzaamheidsinitiatieven bij delaware

Het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van delaware houdt niet op bij haar vloot van 1.000 elektrische voertuigen. Toen satellietkantoren in Limburg en Luik werden geopend, betekende dit dat werknemers uit deze regio’s kortere reistijden hadden en minder verkeer hoefden te trotseren op dagen waarop ze niet naar de klant gaan. Videomeetings en thuiswerken resulteerden in minder gereden kilometers.

In 2018 introduceerde delaware fietsleasing om multimobiliteit te stimuleren met een optie voor een auto + fiets bij vernieuwing van leasecontracten, of een salarisuitwisseling voor het krijgen van een fiets. In 2022 bedroegen de gemiddelde CO2-emissies nog steeds 95 g/km, met een doelstelling van 80 g/km tegen het einde van dat jaar. Tegenwoordig bedraagt dat gemiddelde nauwelijks 40 g/km. En met meer veranderingen die later dit jaar in het kantoor van delaware in Gent komen, zal dat gemiddelde waarschijnlijk verder dalen.

#Auto #Fleet Dealers

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine