Dit zijn de grootste garageconcepten van België

Onafhankelijk kennisbureau voor de mobiliteitsector AUMACON presenteert voor de eerste maal het Garageconcept-onderzoek voor België. Een van de conclusies: veel concepten zijn nog volop in opbouw. Er zal in de komende jaren nog sterke expansie gewenst zijn wil men voldoende marktkracht en waarde voor de deelnemende garagisten kunnen garanderen.

Marktanalist Clem Dickmann van AUMACON: “Er zijn maar vijf universeel concepten die in België de 80-vestigingengrens overschrijden. Die grens wordt vaak gezien als criterium voor de claim van ‘landelijke dekking’. Vooral voor het maken van afspraken met leasemaatschappijen is deze claim belangrijk. Veel concepten komen zelfs niet verder dan zo’n 50 deelnemers. Tenzij men redenen heeft om bewust klein te blijven is er voor de meeste concepten dus urgentie om snel in deelnemersaantal te groeien. Dat proces zal zich al in de komende jaren gaan inzetten. AUMACON zal dat jaarlijks meten en middels herhaling van dit onderzoek verslag gaan doen.

De vijf grootste concepten zijn gezamenlijk goed voor 703 deelnemers, ofwel iets meer dan de helft van de totale Top-25. Euro Repar Car Service (een concept van autofabrikant Stellantis) is met 170 vestigingen het grootste concept in België, gevolgd door 1,2,3 Autoservice (Doyen Auto) en Bosch Car Service (Robert Bosch).

Vergelijking met Nederland

De Nederlandse autosector heeft juist een tijd van forse groei van het aantal conceptdeelnemers achter de rug. Inmiddels hebben 16 Nederlandse concepten de (voor Nederland) ‘magische’ grens van 110 vestigingen overschreden, en hebben daarmee landelijke dekking gerealiseerd. “Maar de spoeling wordt dunner, er zijn nog maar weinig vrije garagisten die bereid en geschikt zijn om zich te binden aan een concept,” aldus Dickmann. Bosch Car Service (Robert Bosch) is in Nederland met meer dan 400 vestigingen al jaren veruit het grootste universeel concept, gevolgd door Vakgarage (LKQ Fource) en AutoProfijt (Vrooam). “België is dus nog een tamelijk open speelveld. Daarom mijn devies aan de concepten: wacht niet met acquisitie, wees actief in uw werving, maar blijf tegelijkertijd ook kritisch op de
kwaliteit van de aan te werven garagisten.

#Fleet Dealers

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine