E-bikes in 2024: dit zijn de trends!

2023 was een keerpunt in de elektrische fietsmarkt, met een stagnatie in de verkoop na jaren van explosieve groei. Dit heeft geleid tot een overaanbod van e-bikes bij fabrikanten en winkels, wat gunstig is voor consumenten die op zoek zijn naar een koopje in het middensegment. Tegelijkertijd blijven de prijzen in het hogere segment stabiel, waar fanaten bereid zijn te betalen voor de nieuwste technologische snufjes. Ziehier de trends voor 2024 …

De vraag naar e-bikes was de afgelopen jaren zo groot dat fietsenfabrikanten zich vooral focusten op productie en minder op R&D. Toch zien we voor dit jaar ook enkele trends …

1. Stadsmobiliteit in opkomst: Stadsbewoners hebben het comfort van e-bikes ontdekt, wat heeft geleid tot een groeiende vraag naar elektrische bakfietsen, longtails, compacte e-bikes en trendy design e-bikes. Vooral de longtail e-bike is populair bij ouders vanwege het gemak om twee kinderen te vervoeren. Merken zoals Cube en Decathlon spelen in op deze trend met modellen zoals de Longtail Hybrid en de Elops Longtail R500.

2. Lichtgewicht aandrijving: Fabrikanten richten zich op lichtere aandrijfsystemen voor e-bikes, met een focus op achterwielmotoren en lichtere middenmotoren zoals de Bafang M410 en de nieuwe Bosch Performance Line SX met een magnesium behuizing. Deze systemen bieden een natuurlijker fietsgevoel en krachtige ondersteuning bij verschillende soorten terrein.

3. Brede banden voor comfort: E-bikes worden steeds vaker uitgerust met bredere banden, wat niet alleen zorgt voor een stoerder uiterlijk maar ook voor meer comfort voor de fietser. Fabrikanten passen hun ontwerpen aan om deze banden te accommoderen en verbeteren zo het rijcomfort, vooral op oneffen terrein.

4. Innovatieve schakelsystemen: Shimano introduceert de Cues-derailleurversnellingsgroepen, die onderling uitwisselbaar zijn en geschikt voor intensief gebruik op verschillende soorten fietsen, waaronder trekking e-bikes. Daarnaast lanceert Pinion de Motor Gearbox Unit (MGU), die een krachtige middenmotor combineert met een versnellingsbak voor nauwkeurig schakelen en vrijwel geen onderhoud.

5. Crossovers: net zoals bij de auto’s zien we ook bij de e-bikes de trend naar crossovers: tweewielers die het midden houden tussen een e-bike en een e-scooter/motorfiets. Zo pakte Segway op de CES-beurs in Vegas bijvoorbeeld uit met de Xyber. Hij heeft trappers maar ziet er voor de rest uit als een compacte motorfiets. Benieuwd of het model ook naar Europa komt en met welke specs. Want met 30 km/u is het bij ons een speed pedelec en geen gewone e-bike.

#Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine