Fiscus heeft bedrijfsfiets in het vizier

Voor de belastingaangifte van volgend jaar moeten werkgevers alle bedrijfsfietsen op een fiscale fiche zetten. De fiscus wil zo kunnen controleren of mensen belastingen moeten betalen op hun leasefiets. Wie voor de forfaitaire aftrek kiest, blijft wel buiten schot.

De regering wil vermijden dat gebruikers van een bedrijfsfiets twee keer genieten van een fiscaal voordeel. Werkgevers moeten daarom bedrijfsfietsen voortaan op een fiscale fiche zetten, en de werknemer moet het bedrag erop overnemen in zijn of haar belastingaangifte. Dat blijkt uit een circulaire van de fiscus, die wil checken of de werknemer belasting moet betalen op zijn bedrijfsfiets.

Forfaitaire aftrek

Het voordeel van de bedrijfsfiets, is vrijgesteld van belasting als de werknemer kiest voor de forfaitaire aftrek van beroepskosten. Alleen als een werknemer zijn werkelijke beroepskosten bewijst, zal er een impact zijn.

Op de website van de FOD Financiën lezen we deze uitleg: “Vanaf aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) maken we een onderscheid tussen werknemers en bedrijfsleiders die hun werkelijke beroepskosten bewijzen en zij die dat niet doen.

  • U trekt uw werkelijke beroepskosten af:
    In dat geval is uw fietsvergoeding gewoon belastbaar. U hebt geen recht op een vrijstelling.
  • U trekt geen werkelijke beroepskosten af (uw beroepskosten worden met andere woorden forfaitair berekend):
    In dat geval is uw fietsvergoeding vrijgesteld van personenbelasting tot:
    • 0,35 euro per afgelegde kilometer, en 2.500 euro per jaar (3.500 euro mits goedkeuring wet).
    Zolang het bedrag van de kilometervergoeding die twee grensbedragen niet overschrijdt, moet u hier geen belasting op betalen. Als de werkgever een hogere kilometervergoeding toekent, is het restbedrag belastbaar als beroepsinkomsten. Uw werkgever zal dat deel van de fietsvergoeding vermelden op uw fiscale fiche.

De bedoeling van de regering is te vermijden dat werknemers en bedrijfsleiders twee keer van een fiscaal voordeel genieten: eerst via de fiscale vrijstelling van de fiets en dan nog eens door de fietskosten te claimen via de werkelijke beroepskosten. In de praktijk betekent dit potentieel meer administratieve rompslomp voor bedrijven van wie de werknemers de werkelijke beroepskosten inbrengen. In de praktijk doen echter weinig werknemers dat en al zeker niet voor de fietskosten.

De maatregel geldt voor alle fietsen die vanaf 1 januari 2024 door een werkgever ter beschikking gesteld worden aan een werknemer, lopende contracten incluis (maar niet retroactief).

Stevige bedragen

Wie er toch nog voor kiest om de werkelijke beroepskosten in te brengen, kan beter de rekenmachine bovenhalen. Nemen we het hoogste belastingtarief van 53,5%, dan moet u op een fietsvergoeding van 1.200€ al 640€ betalen. Bij een leasefiets is dat bedrag mogelijk nog hoger.

Op de fiscale fiche moet je de kosten van de fiets vermelden. Dit omvat wat je betaalt voor de fiets zelf, of je hem huurt of koopt. Het omvat ook andere dingen zoals verzekering en onderhoud. Als je de fiets huurt, is het het bedrag dat je per jaar betaalt. Als je de fiets koopt, zegt de fiscus dat je het totale bedrag van de aankoop, inclusief extra’s, moet verdelen over vijf jaar.

Slotsom: aangezien maar weinig werknemers de werkelijke beroepskosten inbrengen – en al zeker niet voor een bedrijfsfiets – is deze circulaire wellicht het ultieme duwtje richting forfaitaire aftrek, die maximaal 5.750 euro bedraagt voor het inkomstenjaar 2024

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine