Lancia keert terug… en België is als eerste aan de beurt!

Lancia was de voorbije jaren enkel achtief in Italië, maar het traditiemerk maakt nu zijn terugkeer naar Europa. En de eerste regio die aan de beurt is, is de BeLux!

Waar we die eer aan te danken hebben, vat Milosz Tomanek, Vice-President Premium Brands Stellantis Belux, samen: “België heeft een grote Italiaanse gemeenschap. Bovendien houdt de Belg van alles wat Italiaans is: cultuur, eten, Italië als vakantieland en natuurlijk Italiaanse auto’s.” Waarna hij de strategie van het Italiaanse merk uit de doeken doet.

België krijgt 10 showrooms en 13 servicepunten voor het merk. Daarnaast gaf hij mee dat de bestellingen voor eerste model van “Lancia 2.0” nu geopend zijn. De nieuwe Ypsilon kan je zowel online als bij de concessiehouders bestellen. En deze Ypsilon is nog maar het begin, want Lancia wil om de twee jaar een nieuw model lanceren: de Gamma, een elektrische SUV, in 2026 en de moderne herinterpretatie van de legendarische Delta in 2028 zijn de volgende wagens in het rijtje.

Ypsilon

Maar eerst dus de Ypsilon. Een logische keuze, aangezien dat model de afgelopen jaren de levensader van Lancia was, het infuus aan de Italiaanse markt waardoor het model vandaag nog bestaat en zich op grotere schaal kan herlanceren. Al verschilt de nieuwe Ypsilon op heel wat vlakken van het vorige model, want we krijgen hier een compacte stadswagen met enkele retro-elementen gepresenteerd. Zo is zijn achterkant geïnspireerd op de legendarische Stratos.

De knapgelijnde Ypsilon komt er in twee vormen: als full EV en in een hybride jasje. Het elektrische model heeft een gecombineerde WLTP-cyclus actieradius tot 403 km en koppelt een elektromotor van 156 pk aan een 51 kWh batterij. De mild hybrid mixt dan weer een 1,2-liter driecilindermotor van 100 pk met 48V-technologie.

S.A.L.A. en Cassina

Al is het vooral met verfijning en technologie dat Lancia het verschil wil maken. Zo pakt het merk uit met de S.A.L.A. HUB, een virtuele assistent die de interactie tussen auto en bestuurder verbetert en de hightech stijl van het model onderstreept. Al kijken wij vooral uit naar de samenwerking met Cassina. De Ypsilon Cassina, beschikbaar in slechts 1.906 genummerde en gecertificeerde exemplaren om te vieren dat het merk 117 jaar bestaat, versterkt de band tussen twee gerenommeerde merken op hun respectieve gebieden, de automobielsector en interieurdesign.

Het model weerspiegelt de aandacht die is besteed aan elk stilistisch detail, van de keuze van materialen tot de kleurkeuze: blauw wordt hier gebruikt als symbool van de Lancia-traditie, zowel van binnen als van buiten.

De stoelen zijn bekleed met zacht, gerecycled blauw velours, met een cannelloni-patroon en dubbele doorstiksels. De kleur wordt herhaald op de deurpanelen en het dashboard, waardoor een elegant, harmonieus interieur ontstaat.Een ander hoogtepunt van de nieuwe LANCIA YPSILON EDIZIONE LIMITATA CASSINA is de “tavolino”, een innovatieve multifunctionele tafel in bioplastic van Cassina, die de productie-ervaring van het merk benadrukt. Dit is de allereerste “tavolino” in een auto, gebruikt door Lancia om een warme en uitnodigende ruimte te creëren, in harmonie met zijn historische waarden. Het passagierscompartiment is omgetoverd tot een echte “woonkamer”, harmonieus en verfijnd, met alle comfort van een Italiaans huis.

Lancia Cassina interieur

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Van Mossel Hasselt 3500 Hasselt
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine