Nu we onze webcams stilaan weer inruilen voor face to face ontmoetingen, ontwaakt de topic mobiliteit ook weer uit zijn winterslaap. Daarbij is de auto het enige vervoermiddel dat je brengt van waar je bent naar waar je wenst te gaan op de kortste en meest eenvoudige, comfortabele manier en dat op het moment dat je zelf bepaalt.
Uit een recente studie van Acerta blijkt dat een overgroot aandeel van de werknemers een voorkeur hebben voor de auto wanneer ze naar en van het werk pendelen. Maar liefst 78,3% van de woon-werkverplaatsingen werden in 2020 (ten minste gedeeltelijk) met een particuliere – of bedrijfswagen gedaan. In 2019 bedroeg dat percentage 77,5%. De particulier doet dan weer meer dan 60% van al zijn verplaatsingen uitsluitend met de auto.
Jammer genoeg is de auto ook het slachtoffer van zijn eigen succes, met files tot gevolg. Dus moet er – volkomen terecht – ook ingezet worden op alternatieven. Alleen lijkt het erop dat er niemand opstaat om daar écht werk van te maken. We hebben nochtans dringend een beleid nodig om zowel op (zeer) korte als op lange termijn met oplossingen te komen. Een masterplan waarbij alle vervoersmodi hand in hand gaan en elkaar ondersteunen om de pendelaar of reiziger een variabel aanbod te geven dat hij verdient.
Wat we nu vooral zien, zijn eindeloze discussies waarbij kritiek leveren op bepaalde vervoersmodi (meestal de auto) de eerste – en meestal enige – reflex is. Verbieden en koeioneren om dan alternatieven aan te prijzen die weinig populair zijn. Bovenstaande cijfers zeggen genoeg. Lobbywerk om de eigen agenda te verdedigen, terwijl men blind blijft voor de realiteit.
De symptomen daarvan zie je alle dagen op Twitter, het grootste kibbelforum van allemaal. Een bende zielige burgers die hun gedacht ventileren of gelijk willen halen met een meestal bedroevend niveau van converseren. In plaats van kritiek te geven of mekaar af te maken, zou een wervelende conversatiestroom van alternatieven en oplossingen de aanzet moeten geven om problemen op te lossen. Gezond verstand noemt men dit…
Als je dan’s avonds gaat slapen, heb je een bevredigend gevoel dat je de wereld iets beter hebt doen draaien. De kibbelende burgers hebben dat niet, ze gaan gewoon slapen. Of ze goed slapen is iets anders met hun twisted minds.
Deze gedachte geldt ook voor de beleidsmakers die onze mobiliteit moeten garanderen in de (nabije) toekomst. Wie van onze politici wordt die wereldverbeteraar?
#Mobiliteit