Nationale Arbeidsraad stelt fietsvergoeding open voor alle werknemers

Twee keer goed nieuws voor de fietsers deze week! Nadat we eerder berichtten over de stijgende fietsvergoeding in 2023, bevestigde de Nationale Arbeidsraad nu dat iedereen vanaf 1 mei recht heeft op een fietsvergoeding. Maar natuurlijk zijn er enkele “maren”. Dezelfde Arbeidsraad besloot ook iets anders in het voordeel van de fietsers…

De fietsvergoeding steeg op 1 januari naar 27 cent per kilometer en wordt jaarlijks geïndexeerd. Alleen had zo’n 15% van de Belgische werknemers daar nog geen recht op, bijvoorbeeld in de bank- en toeristische sector. De fietsvergoeding moest immers vastgelegd worden in de zogenaamde cao’s (collectieve arbeidsovereenkomsten). Nu opent de Nationale Arbeidsraad, de vergadering van vakbonden en werkgeversorganisaties, het systeem dus voor alle werknemers.

De bedoeling is uiteraard om mensen uit de auto te krijgen. Enerzijds is fietsen natuurlijk gezonder, anderzijds wil men het fileprobleem aanpakken. Vandaag komt 55% van de werknemers die op minder dan 5 km van het werk komt toch nog met de auto. Dat moet beter, vindt de arbeidsraad.

Niet onbeperkt

Toch zijn er twee beperkingen aan het systeem. Wie al pendelend een halve wielerklassieker wil afwerken, zal bijvoorbeeld niet voor alle kilometers vergoed worden. Sowieso wordt het kortste woon-werktraject in acht genomen en de Nationale Arbeidsraad voorziet een maximale terugbetaling van 40 kilometer per dag, voor het gehele traject (dus heen en terugrit opgeteld). 40 kilometer maal 27 cent betekent dat je dagelijks maximaal 10,8 euro bij elkaar kan fietsen.

Niet altijd maximale vergoeding

De tweede beperking ligt in het feit dat er niets verandert voor wie vandaag al een fietsvergoeding heeft. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat wie geen recht heeft op het maximaal vrijgestelde bedrag van 27 cent per kilometer, zijn originele vergoeding behoudt.

Geen twee zonder drie

Nooit twee zonder drie, wordt gezegd. Dezelfde Arbeidsraad heeft ook besloten het gebruik van eco-cheques toe te staan voor de betaling van parkeerplaatsen of abonnementen speciaal voor fietsen.

#Fleet Management #Internationaal

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine