Vermijd de 0% en de… 100% in de accu van je elektrische auto!

Omdat de accu het hart van een elektrische auto is, kan je er beter maar goed voor zorgen. Laten we het hebben over het ontladen, opladen en overladen van batterijen(*). Dit is een artikel dat we gelezen hebben in de laatste editie van Intentions, het magazine van LeasePlan.

(*) We hebben het hier over lithium-ionbatterijen, veruit de meest verspreide op de markt. Ze zijn vooral interessant in de automobielindustrie vanwege hun hoge energiedichtheid, hun matige impact op het milieu (vooral wat betreft de uitstoot van fijne deeltjes en CO2) en hun (relatief) lange levensduur.

Tussen 20 en 80%

De bestuurder van een elektrische auto reageert op dezelfde manier als de bestuurder van een verbrandingsmotor: hoe voller de “tank”, hoe geruststellender hij of zij is. Het lijkt dan ook duidelijk dat het beste laadniveau 100% of zo dicht mogelijk bij 100% ligt.

De chemische structuur van een lithiumbatterij blijft echter langer gezond wanneer de lading tussen 20 en 80% ligt, dan wanneer de batterij vaak gedurende lange tijd volledig geladen of leeg blijft.

Bij sommige elektrische modellen kan een plafond worden gecodeerd op het laadniveau van de batterij. In dit geval is het mogelijk om de limiet op 80% te stellen voor dagelijks gebruik en deze te verhogen naar 100% voor langere reizen.

Niet 0%…

“Maar ik weet wel dat het niet goed is om een batterij helemaal leeg te laten lopen, dat is zoals bij mijn smartphone…”

Het gebruik tot het laatste procent van de elektrische energie van de batterij is inderdaad niet ideaal, maar echter niet verboden. Als je 0% bereikt, is het echter wel heel belangrijk om de batterij snel op te laden.

Natuurlijk is het bijna onmogelijk om de batterij van een elektrische auto volledig te ontladen. Om de accu te beschermen en de levensduur te verlengen is er namelijk een buffercapaciteit in de accu ingebouwd. Afhankelijk van het model van de batterij kan dit ‘grijze gebied’ variëren tussen 5 en 30% van de totale capaciteit.

… noch 100%

Wat voor 0% geldt, geldt bijna net zo goed voor 100%: je kunt je auto systematisch opladen tot 100%… zolang hij maar niet te lang volledig opgeladen blijft!

BMS, een te kalibreren bewakingsapparaat

Lithium-ionbatterijen presteren goed, maar hun reacties in kritieke situaties, zoals ontlading en/of overlading, moeten onder controle worden gehouden. Dit monitoringproces wordt uitgevoerd door een geïntegreerde elektronische kaart, BMS (Battery Management System) genaamd.

Je hebt de drie tips goed gelezen. Je beslist dus om je batterij vaak op te laden binnen de comfortzone, tussen 20 en 80%. In dit geval kan het zijn dat de BMS na een bepaalde tijd de extremen, het 0%-punt en het 100%-punt niet meer herkent.

Daarom wordt aanbevolen om de BMS één keer per jaar opnieuw te kalibreren. Hoe je dit doet? Door twee of drie keer achter elkaar te rijden van 100% naar 0% en op te laden via een gewone lader (niet via een snellader!). Maar vergeet niet: als je 0% bereikt, stel het opladen dan nooit uit!

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine