Volvo Car Group start met de productie van een nieuwe motorfamilie

volvo-v60Volvo Car Group start nu met de productie van de eerste motorvarianten van haar nieuwe 4-cilinder motorfamilie. Ontwikkeling en productie vinden bedrijfsintern plaats bij de Volvo Car Group en vormen een belangrijk deel van de strategie van het bedrijf voor onafhankelijkheid.

De strategie van de 4-cilinder-benzine- en dieselmotoren en de elektrificatie van het aandrijfsysteem zijn de weg die Volvo Cars voor de toekomst heeft gekozen. De volledige controle over de ontwikkeling en productie van de motoren en aandrijfsystemen en de verlaging van het aantal motorvarianten leiden tot meer flexibiliteit en meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de kwaliteit.

“Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van Volvo Cars. Met onze nieuwe motorfamilie leggen wij de klemtoon op twee van de belangrijkste eigenschappen – brandstofefficiëntie en rijplezier,” aldus Derek Crabb, Vice President Powertrain Engineering.

Moderne fabriek met een efficiënte montage

In de motorenfabriek van de Volvo Car Group in het Zweedse Skövde zijn de voorbereidingen voor de productiestaart van den nieuwe Volvo Engine Architecture (VEA) al sinds twee jaar volop gaande. Een hoogtepunt is de state-of-the-art-aanvulling van de fabriek voor de montage van de nieuwe motoren. Alle motorversies worden op dezelfde productielijn vervaardigd, die door het nieuwe gedeelte van de fabriek loopt en voor een buitengewoon efficiënte productie zorgt.

“Een van grootste uitdagingen was de nieuwe indeling van de productielijn voor de bewerking van de cilinderblokken. 30 bewerkingsstations werden voor ongeveer een half miljard Zweedse kronen verplaatst of omgevormd,” aldus Oskar Falk, Vice President Global Engine Production.

Miljardeninvesteringen in een concurrentiekrachtige motorfamilie

De ontwikkeling en investeringen in de nieuwe motorfamilie vinden plaats in het kader van de uitgebreide expansieplannen van Volvo Cars. Rond twee miljard Zweedse kronen werden in de fabriek in Skövde geïnvesteerd. Zij stellen de werkzaamheden en een groot aantal werkgelegenheden ter plekke op lange termijn veilig. Het gaat om de belangrijkste investeringen in de geschiedenis van de fabriek.

Ontwikkeling bij Volvo Cars

De nieuwe VEA-motoren werden ontwikkeld door een Zweeds Team van ingenieurs. De nieuwe kleinere motoren zijn hoogintelligent en leveren hogere prestaties dan de 6-cilinder-units, echter met minder brandstofverbruik dan de huidige generatie 4-cilinder-units.

“Bij de ontwikkeling van de VEA zijn wij uitgegaan van onze klanten en wat wij hun willen bieden met betrekking tot een goede brandstofefficiëntie, geringe effecten op het milieu een bijzonder veel rijplezier voor een aantrekkelijke prijs. Tegelijkertijd speelde ook het feit mee dat Volvo Cars een draagvlak krijgt voor de ontwikkeling van toekomstige technologieën met een brandstofefficiëntie van absolute wereldklas,” legt Derek Crabb uit.

Lancering dit najaar

VEA bestaat uit 4-cilinder-benzine- en dieselmotoren. Samen met de elektrificatie van het aandrijfsysteem vervangt VEA de eerdere architectuur met acht cilinders op drie verschillende platvormen. De lancering van de nieuwe motoren zal plaatsvinden tussen 2013-2015. Voor 2013 is een productie gepland van bijna 20 000 motoren en tegen het einde van het jaar zal de productiesnelheid bij 2000 units per week liggen. De eerste varianten worden in het najaar 2013 ingebouwd in de Volvo’s S60, V60, XC60, V70, XC70 en S80.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine