Zal AI ook het wagenparkbeheer veranderen?

In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologische vooruitgang, staat de transportsector voor een revolutie in wagenparkbeheer. Webfleet, een toonaangevende speler in dit domein, voorspelt vijf cruciale trends die de richting van wagenparkbeheer in 2024 zullen bepalen.

Met de snelle verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) over alle bedrijfstakken, wordt deze technologie steeds meer geïntegreerd in het wagenparkbeheer om prestaties en veiligheid te verbeteren. Jan-Maarten de Vries, CEO van Webfleet Solutions, benadrukt het potentieel van AI om de prestaties van wagenparken te verhogen door het analyseren van gegevens van geconnecteerde voertuigen en het optimaliseren van activiteiten. Dit, zo stelt hij, zal de digitalisering van de transport- en bouwsector versnellen door het verbinden van voertuigen met wagenparkbeheersystemen.

Opkomst van AI

Veiligheid is een topprioriteit in wagenparkbeheer, en AI speelt hierin een cruciale rol door het detecteren van risicovol gedrag van bestuurders en het voorkomen van gevaarlijke situaties. Dit is vooral relevant in het licht van de ambitieuze doelstellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het aantal verkeersslachtoffers drastisch te verminderen tegen 2030.

Een andere belangrijke trend is de groeiende aandacht voor duurzaamheid, waarbij nieuwe wetgeving gericht op het verminderen van CO2-uitstoot bedrijven dwingt om hun voetafdruk nauwkeurig te meten en te rapporteren. Webfleet biedt oplossingen die bedrijven helpen om deze rapportagevereisten te voldoen, en draagt zo bij aan een groenere toekomst.

Naast de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen, is de elektrificatie van wagenparken een onmiskenbare trend. Het onderzoek van Webfleet wijst uit dat een aanzienlijk deel van de bedrijfsvoertuigen in Europa potentieel kan worden vervangen door elektrische voertuigen, wat niet alleen bijdraagt aan kostenbesparingen maar ook aan een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot.

Opladen

Echter, de overgang naar elektrische voertuigen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van opladen. In 2024 worden nieuwe intelligente laadoplossingen geïntroduceerd die niet alleen de laadcycli optimaliseren maar ook de levensduur van batterijen verlengen, wat essentieel is voor een soepele overgang naar elektrische wagenparken.

Terwijl de technologie blijft evolueren, staat de transportsector voor een opwindende toekomst waarin wagenparken slimmer, veiliger en duurzamer zullen zijn dan ooit tevoren. Met de juiste integratie van AI en digitale oplossingen kunnen bedrijven profiteren van deze trends en een concurrentievoordeel behalen in de snel veranderende wereld van wagenparkbeheer.

#Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine