25 sleutelacties voor een solide herstel van de automobielsector in Europa

Audi Brussels, paint shop: Test chamber

De Europese automobielsector (ACEA, CECRA, CLEPA en ETRMA), die in het bijzonder door Covid-19 wordt getroffen, stelt een plan voor met 25 sleutelacties om een sterk herstel van de automobielsector en de economie in het algemeen te waarborgen.

De Europese verenigingen van autofabrikanten (ACEA), dealers (CECRA), toeleveranciers (CLEPA) en bandenfabrikanten (ETRMA) hebben de Europese en nationale beleidsmakers een brief gestuurd met een voorstel voor een actieplan van 25 punten om de coronacrisis zo doeltreffend mogelijk te overwinnen.

De vier verenigingen zijn van mening dat hun plan kan bijdragen “aan een beleidsreactie op Covid-19 die de volksgezondheid in stand houdt, de economische impact minimaliseert en de focus op de overkoepelende hedendaagse doelstellingen van een digitale, koolstofneutrale samenleving handhaaft.”

Als onderdeel van het actieplan roept de industrie op tot “het opzetten van gecoördineerde programma’s voor de vernieuwing van voertuigen van alle soorten en categorieën in de EU”.

Ontdek hier de 25 voorgestelde acties (document in het Engels)

Dit zal de particuliere en zakelijke vraag stimuleren, het economisch herstel op alle gebieden ondersteunen en de verjonging van het Europese wagenpark versnellen.

“Aankoop- en investeringsstimulansen moeten gebaseerd zijn op soortgelijke criteria in heel Europa, ondersteund door nationale en Europese financiering. Deze regelingen moeten worden versterkt door middel van omschakelingsstimulansen en moeten rekening houden met de klimaatambities en de doelstellingen van de samenleving op het gebied van grondstoffenefficiëntie, alsook met de economische impact.”

“Gerichte aankoopstimulerings- en ombouwprogramma’s voor alle voertuigcategorieën zullen niet alleen helpen om het herstel te stimuleren, maar ook bijdragen aan de koolstofneutraliteit en de verkeersveiligheid.”

Bernard Lycke, directeur generaal van CECRA (concessiehouders)

“We hebben behoefte aan een gecoördineerd herstel van de industriële en distributieactiviteiten, met behoud van de bedrijfsliquiditeit”, aldus Eric-Mark Huitema, Chief Executive Officer van ACEA. “Er zullen gerichte maatregelen moeten worden genomen om de vraag en de investeringen te stimuleren. Het stimuleren van de vraag zal het gebruik van onze productiecapaciteit stimuleren, waardoor banen en investeringen behouden blijven.”

Bernard Lycke, algemeen directeur van CECRA, de vereniging van autodealers en werkplaatsen, voegt hieraan toe: “Om de mobiliteit en de economische activiteit te stimuleren, is het essentieel dat autodealers en werkplaatsen zo snel mogelijk weer opengaan in landen waar ze nog gesloten zijn. Gerichte aankoopstimulerings- en ombouwprogramma’s voor alle voertuigcategorieën zullen niet alleen helpen om het herstel te stimuleren, maar ook bijdragen aan de koolstofneutraliteit en de verkeersveiligheid.

“Europa heeft een sterk automobielecosysteem nodig om concurrerend te blijven en met ambitieuze doelstellingen vooruit te komen”

Sigrid de Vries, Secretaris-Generaal CLEPA (toeleveranciers)

Voor Sigrid de Vries, secretaris-generaal van CLEPA, de vereniging van de automobieltoeleveringsindustrie in Europa: “Het herstel van de automobielsector zal een stuwende kracht zijn voor het algemene economische herstel vanwege de aanzienlijke impact op de werkgelegenheid en de onmiddellijke gevolgen voor andere sectoren. Ook de investeringen in personeel en R&D blijven essentieel. Europa heeft een sterk automobielecosysteem nodig om concurrerend te blijven en met ambitieuze doelstellingen vooruit te komen.”

Fazilet Cinaralp, secretaris-generaal van ETRMA, de Europese Vereniging van Banden- en Rubberfabrikanten, zei: “De automobielsector is vastbesloten om sterker dan voorheen uit deze crisis te komen. In nauwe samenwerking met de Europese Commissie willen wij bijdragen aan een beleidsreactie die een succesvol herstel van de sector Covid-19 mogelijk maakt.”

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine