Bevestigd: autobouwer Seat stopt aan het einde van dit decennium

Wat er al enige tijd aan zat te komen, werd nu bevestigd: de Volkswagengroep trekt de stekker uit het automerk Seat. Cynisch, want het is net het ontbreken van die stekker die het Spaanse merk het genadeschot gaf.

Er waren al tekenen: geruchten in kranten, de Seat Born die uiteindelijk de Cupra Born werd, het uitblijven van nieuwe modellen en vooral het uitblijven van doorgedreven elektrificatie. Maar nu is het zeker: Seat stopt rond 2030 met het produceren van auto’s. Zustermerk Cupra zal dan weer meer op de voorgrond treden. De redenering: de goedkope, kleinere wagens van Seat lenen zich minder tot elektrificatie dan de duurdere, sportievere, avant-gardistische en vaak grotere modellen van Cupra. En sowieso was het voor de Volkswagengroep van strategisch belang dat beide merken niet in elkaars vaarwater kwamen.

In het persbericht rond de Cupra Raval schetst Seat wel nog wat we de volgende jaren mogen verwachten: “SEAT S.A. werkt aan de toekomst van het merk SEAT. Het werkt momenteel aan de vernieuwing van de modellen Ibiza, Arona en SEAT Leon om tot het einde van dit decennium plug-in hybride en efficiënte verbrandingsauto’s te kunnen blijven aanbieden.”

Nadien is het dus game over, althans wat auto’s betreft…

Seat gaat in de toekomst inzetten op alternatieve mobiliteitsvormen

Nieuwe mobiliteit

De volgende alinea stelt immers dat “het bedrijf de elektrificatie van SEAT voorbereidt, die zich in plaats daarvan zal richten op de nieuwe vormen van mobiliteit waar jongeren behoefte aan hebben, zoals delen, abonnementen en micromobiliteit. Het merk heeft al veel ervaring op dit gebied met SEAT MÓ, een van de belangrijkste deeldiensten in Barcelona, die in de afgelopen twee jaar 10.000 elektrische motoren heeft verkocht in 15 markten.”

Seat, dat in 1950 werd opgericht, blijft met andere woorden bestaan als merk, maar niet langer als autoconstructeur. Daar waar Cupra tot enkele jaren geleden de sportieve variant was die je van een Seat kon bestellen, zal Seat nu de hippe step zijn die je bij je Cupra aanschaft. Of de deelmobiliteit verzorgen voor stadsvogels die niet altijd op vier wielen willen uitvliegen. En misschien, heel misschien, nog een auto bouwen die voor een deelproject gebruikt zal worden. Seat sluit het immers niet uit in het persbericht, al is de kans waarschijnlijk cero komma cero cero cero cinquo procent, als we de beroemde oneliner van de voormalige Spaanse wielrenner Alberto Contador nog eens mogen bovenhalen.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Michael Mazuin Namur Ouest 5070 Fosses-la-Ville

Selected FLEET Dealers

Jennes 3200 Aarschot
Michael Mazuin Namur Ouest 5070 Fosses-la-Ville
/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine