Bijna 8 op de 10 Belgische leaserijders verwacht groeiend marktaandeel Chinese Automerken

78% van de Belgen met een bedrijfswagen verwacht dat Chinese automerken een groter aandeel krijgen op de Belgische markt. Dat blijkt uit een studie van GfK, in opdracht van ALD Automotive | LeasePlan, wereldwijde marktleider in leasing en duurzame mobiliteit. Het aantal geregistreerde Chinese auto’s steeg namelijk tot 9.804 in België in 2023, meer dan twee keer zo veel als de 4.000 auto’s die in 2022 werden verkocht.

Het lijkt een vast ritueel: bijna wekelijks kondigt een nieuw Chinees automerk zijn intrede in België aan. En dat blijft niet onopgemerkt. Het merendeel van de bevraagde leaserijders is ervan overtuigd dat Chinese automerken de komende vijf jaar een groter marktaandeel zullen verwerven in België. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van ALD Automotive | LeasePlan.

Belgen met een bedrijfswagen zijn hiervan overtuigd om de volgende redenen:

  • Maar liefst 79% van de respondenten is ervan overtuigd dat Chinese fabrikanten elektrische wagens aanbieden die voordeliger zijn dan die van gevestigde merken.
  • 47% gelooft dat Chinese producenten inmiddels goed weten hoe ze zich aan de Europese markt moeten aanpassen.
  • Tot slot is 24% ervan overtuigd dat Chinese wagens voldoen aan de Europese veiligheidsvoorwaarden.

BYD populairste Chinese automerk

Het Chinese automerk Build Your Dreams (BYD) steekt er momenteel bovenuit. Het merk sloot 2023 af met een globale recordverkoop van meer dan 3 miljoen wagens en staat wereldwijd ook in de top tien bestverkochte merken. Het is dan ook niet verrassend dat 51% van de respondenten bekend is met het merk. Hiermee neemt BYD de 36e positie in op de lijst van populairste automerken in het land, met een marktaandeel van 0,11%. Bovenaan de ranglijst prijken welkgekende namen als BMW, Volkswagen en Mercedes.

Merkassociaties met China

Bovendien lijkt het Zuid-Koreaanse automerk Hyundai (41%) door de respondenten het meest geassocieerd te worden met Chinese automerken, gevolgd door Kia (40%). Nissan en Volvo delen de derde plaats met elk 22%. De associatie van Volvo met China komt niet als een grote verrassing, gezien het meerderheidsbelang van het Chinese bedrijf Geely in het Zweedse automerk. Niettemin bevindt de hoofdzetel van Volvo zich nog steeds in de Zweedse stad Göteborg.

Johan Portier, Country Managing Director bij ALD Automotive | LeasePlan: “Hoewel er vooroordelen bestaan rond Chinese automerken, verwacht de meerderheid van de respondenten dat het marktaandeel zal groeien, vooral vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. Het lagere investeringsbedrag geeft fleetmanagers de kans om een grotere groep werknemers aan te spreken. Zo kunnen zij opteren voor elektrische auto’s en tegelijkertijd hun verloningspakket optimaliseren.”

#Auto #Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine