Birò: de elektrische wagen in zakformaat (video)

Denkt u bij een elektrische auto spontaan aan een bloedsnelle Tesla of op zijn minst aan een Nissan Leaf of een BMW i3? Think again, nu is er de Birò, een mini elektrische wagen die zich in zijn sas voelt in de stad maar vooral ook voor bedrijfstoepassingen potentieel heeft.

De wagentjes zijn van Italiaanse makelij en worden in België ingevoerd door Birò (www.Birò.be). Zaakvoerder Patrick Van Remoortel: “Dit zijn unieke producten, niet alleen omdat ze zo compact zijn maar ook omdat ze verkrijgbaar zijn met twee types Lithium batterijen. De eerste versie met een vaste batterij onder de voorzetels heeft een autonomie van 80 à 100 km, een volledige laadbeurt neemt ongeveer 5 tot 6 uur in beslag. Daarnaast is er een tweede versie met een kleinere batterij die via een trolley uitneembaar is. Deze verrijdbare batterij kan dan in eender welk stopcontact op kantoor of in huis worden ingeplugd. Deze versie heeft een autonomie van 60 km en een laadtijd van 2,5 uur.”

Een mobiliteitsoplossing vanuit de praktijk

Birò is een initiatief van RAG NV (Rietje Automotive Group) en het idee is ontstaan vanuit die praktijk. “Een tijdje terug zijn we al begonnen met het gratis uitlenen van elektrische fietsen en dat is door onze klanten zeer positief onthaald. Met de steeds groter wordende mobiliteitsproblemen in het achterhoofd is het idee ontstaan om nu ook iets met elektrische vierwielers te voorzien. De Birò is zeer compact, je kan hem zelfs dwars parkeren. Op die manier passen er 4 Birò’s  op één parkeerplaats.  Ideaal dus voor stadsmobiliteit”, zegt Patrick van Remoortel.

De Birò-wagentjes mogen gebruikt worden op de openbare weg en worden ingeschreven als lichte vierwieler. Je hebt er echter geen autorijbewijs voor nodig maar wel een bromfietsrijbewijs, wat betekent dat je er vanaf 16 jaar mee mag rijden.

Toepassingen zijn legio

Je kan een Birò kopen maar ook leasen vanaf 8 euro per dag (vierjarig contract). Qua toepassingen zijn er eigenlijk geen beperkingen. “Zowel voor privé-personen, KMO’s  als voor grote bedrijven is dit het ideale antwoord op veel mobiliteitsproblemen”, zegt Patrick Van Remoortel.

“Een voorbeeld: in de haven van Antwerpen en op petrochemische sites worden, gezien de grote afstanden, nog veel fietsen gebruikt. Veel van die mensen hebben materieel of gereedschap bij en dan is een kleine elektrische wagen toch heel wat handiger.  Ook koerierdiensten in de stad zijn een doelgroep en voor park-and-ride toepassingen is het eveneens een oplossing. Overigens zijn we nu zelf een rek aan het ontwikkelen waarmee je de Birò op een ander voertuig kan plaatsen om dan aan de rand van de stad de auto of mobilhome te parkeren en vervolgens de stad elektrisch in te rijden. De vergrijzing van de bevolking zal met de jaren enkel toenemen. Het gebruiksgemak en het comfort van de  Birò kunnen ertoe bijdragen  dat deze doelgroep langer mobiel blijft.  We staan trouwens ook open voor carsharing in samenwerking met een externe partner”, besluit Patrick Van Remoortel.

#Business Driver #Fleet Management #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine