Chauffeurstypetjes, ze bestaan écht!

A furious man driving, as seen from behind the wheel. Shot using a very wide fisheye lens.Bandenfabrikant Goodyear kwam onlangs naar buiten met de resultaten van een langdurig onderzoek naar de sociale psychologie van de verkeersveiligheid. Klinkt behoorlijk serieus, niet? Niettemin kon ik een glimlach niet onderdrukken toen ik de resultaten las. Dat langdurige wetenschappelijke onderzoek resulteerde immers in de profilering van zeven types chauffeur. En jawel, ze klinken behoorlijk herkenbaar.

De eerste in het rijtje doet beroepshalve waarschijnlijk iets in het onderwijs, want de Leerkracht laat geen kans onbenut om andere chauffeurs diets te maken wat ze verkeerd gedaan hebben. En vanzelfsprekend verwacht hij ook nog erkenning omdat hij de moeite neemt om u te onderwijzen.

Van het iets agressievere type is de Betweter. Hij of zij gaat ervan uit dat er maar één goede chauffeur in het verkeer rondrijdt, en nee dat bent u niet. U behoort tot de nietsnutten die geen flauw benul hebben waar ze mee bezig zijn. Een scheldtirade is dan ook uw deel. Niet dat u daar wakker van moet liggen want eigenlijk zit dit zielige figuur maar wat voor zich uit te briesen achter het stuur zonder dat iemand hem hoort.

Een typetje dat u allemaal kent, is het Competitiebeest. De enige reden waarom deze chauffeur geen carrière in de F1 heeft, is omdat zijn onmiskenbare talent door alle grote renstallen op een schandalige manier over het hoofd is gezien. Daarom gaat hij (het is zelden een zij) steevast de baan op met het mes tussen de tanden. Het is zijn heilige opdracht om alle chauffeurs af te troeven en waag het vooral niet in zijn weg te rijden of hem in te halen.

Een gevaarlijk exemplaar is de Straffer, ook zelden een vrouw. Hij wil andere chauffeurs afstraffen voor hun wangedrag. Dit type wil ook wel eens zijn voertuig verlaten om over te gaan tot fysiek geweld. Eén raad: ziet u zo’n rood aangelopen exemplaar in uw buurt, vermijd dan alle oogcontact en vervolg stoïcijns uw weg.

Zowat zijn tegenhanger is de Filosoof. Deze chauffeur zit zen achter het stuur en lacht uw wangedrag relaxed weg. In deze categorie zijn de vrouwen doorgaans beter vertegenwoordigd. Ze hebben écht geen boodschap aan al dat kinderachtig gedoe van de andere typetjes en verwaardigen zich niet om erop in te gaan.

De Filosoof kan het overigens goed vinden met de Ontwijker. Deze behandelt andere, zich misdragende weggebruikers onpersoonlijk en probeert een confrontatie te voorkomen.

En ten slotte hebben we nog de Ontsnapper, hij of zij sluit zich graag af van de wereld. Een leuk muziekje, of een gesprek via de telefoon houdt hem/haar in een cocon. Een ideale strategie om de frustratie af te houden.Hebt u zichzelf herkend? Ik mezelf wel, maar ik ga het niet aan uw neus hangen. Tot slot nog een tip: Touring heeft ook een onderzoek gedaan, namelijk naar het gebruik van dashcams in de auto. En wat blijkt? Die hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een afname van de verkeersagressie. Niets zo lullig als uw kinderachtig gedrag dat een hit wordt op Facebook. So, keep it cool and keep it zen behind the wheel!

 

#Auto

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending