Delhaize breidt Belgisch laadpalenpark uit met 1.800 extra snellaadpunten

Vanaf volgend jaar zal Delhaize zo’n 1.800 publieke snellaadpunten voor elektrische wagens installeren op de parkings van haar winkels. Hiermee biedt het haar klanten een extra service aan en helpt het ook buurtbewoners en passanten aan een laadpunt in de buurt. Door zo’n groot aantal snellaadpunten te voorzien – het grootste binnen de retailsector – en deze voor iedereen 24/7 vrij toegankelijk te maken, maakt Delhaize de stap naar elektrisch rijden veel gemakkelijker en werkt het actief mee aan de transitie naar deze vorm van duurzame mobiliteit. Voor de installatie van de laadpalen werkt Delhaize samen met de Europese snellaadspecialist Electra, dat 100 miljoen euro investeert in dit project, samen met haar partner EDI (Electric by D’Ieteren).   

“Willen we ervoor zorgen dat elektrisch rijden echt ingeburgerd geraakt dan moeten we maken dat dat zo gemakkelijk mogelijk kan, bijvoorbeeld door automobilisten de kans te geven hun wagen op hun rijtraject of bijvoorbeeld tijdens het doen van de wekelijkse boodschappen op te laden. Een wijdverspreid en vrij toegankelijk laadnet is daarbij onontbeerlijk en daar willen wij, met de installatie van het grootste snellaadnetwerk binnen de retailsector in België, koploper zijn”, vertelt Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize.  

Mee met het leven van klanten, buurtbewoners en voorbijgangers 

Met de 1.800 op groene energie-werkende laadpunten die Delhaize de komende jaren zal installeren op haar parkings, wil de supermarktketen een extra service bieden aan haar klanten. Tijdens hun winkelbezoek, dat gemiddeld zo’n 35 à 40 minuten duurt, kunnen zij hun elektrische wagen via het snellaadpunt tot 80% volladen. Delhaize is zo mee met het leven van dat van haar klanten, die tijd uitsparen doordat ze het volladen van hun auto kunnen combineren met boodschappen doen. Een laadpunt kan op voorhand vanop afstand gereserveerd worden, zodat klanten zeker zijn van hun laadbeurt en betalen kan met bankkaart, oplaadpas of via de Electra-applicatie. 

Daarnaast zijn de laadpunten er ook voor buurtbewoners die niet beschikken over een privélaadpaal. Zij kunnen (ook buiten de openingsuren) van gewone, tragere, laadpunten op Delhaizeparkings gebruik maken om hun wagen op te laden. Ook van voorbijgangers op wiens route een Delhaize ligt, wil de retailer het leven gemakkelijker maken. Zij kunnen een tussenstop maken, volladen en ondertussen misschien nog snel boodschappen doen. “Op die manier kunnen we ook nieuwe klanten aantrekken. Mensen die anders niet bij Delhaize winkelen zullen dat nu misschien wel doen omwille van het gemak dat ze ervaren door boodschappen doen en volladen te combineren”, zegt Piesvaux.  

Gebruiksgemak staat centraal 

Bestuurders zullen hun wagen 24u op 24 kunnen volladen aan een marktconform tarief. De laadpalen hebben ieder een vermogen van 150kW, dus 75 kW per laadpunt. Voor de ontwikkeling van haar vloot snellaadstations werkt Delhaize samen met het jonge Franse Electra, specialist in het snelladen van voertuigen. Electra investeert meer dan 100 miljoen euro in dit project, in samenwerking met EDI (Electric by D’Ieteren) die zich wil onderscheiden door te focussen op meer dan alleen oplaadinfrastructuur die thuis of op kantoor beschikbaar is.  

“De liefde die Delhaize heeft voor goed en gezond eten, heeft Electra voor mobiliteit. We zijn erin geslaagd een partner te vinden waarbij – net zoals bij ons – de klant centraal staat en dat resulteert in een gebruiksgemak waar andere leveranciers moeilijk aan kunnen tippen”, aldus Piesvaux. “Wij zijn op onze beurt ook erg blij met de samenwerking”, zegt Augustin Derville, General Manager van Electra BeLux. “We helpen duizenden Belgische bestuurders aan een laadstation in hun buurt die hiermee veel tijd kunnen besparen en zijn vastbesloten het opladen zo gemakkelijk mogelijk te maken”. 

Transitie naar duurzame mobiliteit 

Het is een zeer bewuste keuze van de retailer om specifiek snellaadpunten te installeren voor elektrische wagens en deze nog dichter bij de mensen te brengen. Zo wil ze de maatschappij helpen bij de belangrijke transitie waar ze voorstaat, namelijk die naar een duurzame mobiliteit. “De ambitie van Delhaize op vlak van duurzaamheid en vermindering van CO2 uitstoot is groot”, vertelt Xavier Piesvaux. “Ons duurzaamheidsprogramma The Lions Footprint bestaat uit tal van acties om onder andere de uitstoot van CO2 zo fel mogelijk in te perken. Al onze winkels zijn CO2 neutraal, tegen 2050 zullen we onze CO2 uitstoot met 50% verminderd hebben en ons hoofdkantoor en distributiecentra worden uitgerust met 330 groene laadpunten voor het volladen van elektrische (bedrijfs)wagens. Het gaat ‘m echter niet alleen om wat we zelf doen: we geloven dat we als retailer een belangrijke rol kunnen spelen en mensen echt kunnen stimuleren om beter te eten, beter te leven en nu ook zich duurzamer te verplaatsen”.  

#Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine