Dit is het profiel van de e-rijder

De bestuurders van elektrische wagens in ons land zijn gemiddeld 46 jaar en man. Ze leggen gemiddeld 90,4 km per dag af met hun elektrische wagen en 1 op de 3 laadt zijn of haar voertuig thuis op aan een normaal stopcontact. Dit zijn enkele van de meest opmerkelijke resultaten van het onderzoek dat Powerdale de voorbije maanden in samenwerking met de VUB liet uitvoeren bij de Belgische e-drivers.

Early adopters

De ervaring van deze ‘early adopters’ is van cruciaal belang om zicht te krijgen op de uitdagingen van morgen. Daarom nam Powerdale, ontwikkelaar en leverancier van technologieoplossingen voor de sector, het initiatief om het gedrag en de gewoonten van de Belgische e-drivers te laten onderzoeken. Het bedrijf uit Sint-Genesius-Rode werkte hiervoor samen met MOBI, de onderzoeksgroep van de VUB die zich bezighoudt met mobiliteitsvraagstukken. Hun onderzoek ging afgelopen zomer van start.

Veel meer als hoofdwagen gebruikt

De resultaten van het onderzoek leveren heel wat verhelderende inzichten om toekomstige beslissingen in verband met e-mobiliteit te onderbouwen. Een van de meest opvallende resultaten is onder meer dat 69 % van de elektrische wagens in het gezin de hoofdwagen is. De bestuurders leggen met hun elektrische wagen gemiddeld 90,4 km per dag af. Ze dienen dus niet zozeer als tweede wagen of hobbywagen voor kortere afstanden. De voertuigen worden veel meer als hoofdwagen gebruikt en beschouwd.

Meer dan 80% zijn bedrijfswagens

Daarnaast zijn 83,5 % van de e-voertuigen bedrijfswagens en zou 1 op de 2 e-drivers privé dezelfde wagen aankopen. Dit zou eventueel verklaard kunnen worden door het feit dat milieuvriendelijkheid de hoofdreden is bij zowel de aankoop van een bedrijfs- als privé voertuig.

Tenslotte blijkt ook dat een elektrische wagen niet altijd een dure investering in laadinfrastructuur vereist. Dat gegeven wordt bekrachtigd door het feit dat 1 op de 3 bestuurders thuis aan een gewoon stopcontact oplaadt.

In totaal namen 279 respondenten deel aan het onderzoek. De VUB gaat de resultaten binnenkort uitbrengen in een wetenschappelijke publicatie en Powerdale van zijn kant zal hierover ook nog een whitepaper publiceren.

#Auto #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine