Eerste supersnellaadstation op windenergie geopend in ons land

Je elektrische wagen opladen met ter plekke geproduceerde windenergie, en dat in amper 10 tot 20 minuten: het kan voortaan bij de ultrasnelle laadpunten van ENGIE in de haven van Gent. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir huldigt vandaag het nieuwe laadstation in, dat een belangrijke mijlpaal vormt voor de ontwikkeling en het gebruik van lokale groene energie. De elektriciteit voor de laadpunten is rechtstreeks afkomstig van 3 nieuwe windmolens die ENGIE recent bouwde naast de R4.  

De windmolens kwamen in de plaats van de 2 oorspronkelijke exemplaren die in de zomer van 2020 werden ontmanteld en die intussen een nieuwe thuis kregen elders in Europa. De nieuwe modellen zullen ongeveer 33 000 megawattuur per jaar produceren, wat ruwweg overeenkomt met de jaarlijkse energiebehoefte van ca. 11 000 elektrische wagens en een CO2-uitstootreductie van meer dan 13 000 ton per jaar.

Het laadstation ligt aan het begin van de Energiestraat en telt 2 laadpunten, die bij gelijktijdig gebruik elk tot 175 kW vermogen kunnen leveren. 200 kilometer rijbereik ‘tanken’ kan hier al – afhankelijk van het snellaadvermogen van de wagen – in slechts 10 tot 20 minuten. Wanneer maar 1 van de 2 laadpunten in gebruik is, gaat het vermogen zelfs tot 350 kW. Daarmee is dit ultrasnelle laadstation uitgerust voor de elektrische wagens van nu én van de toekomst. Laden kan hier voor het gunstige tarief van 0,40 euro per kWh met alle courante laadpassen of via een betaalapp. Een wagen met een batterijcapaciteit van 72 kWh opladen van 10% tot 80% kost hier slechts 20 euro.

Pilootproject

Het laadstation zal ook dienst doen als testopstelling voor de experts van ENGIE Laborelec, het onderzoekscentrum van ENGIE. Een jaar lang zullen ze gegevens verzamelen over het laadgedrag van verschillende types van elektrische voertuigen, de invloed van de buitentemperatuur, de bezettingsgraad, het energierendement, het potentieel van lokale batterijopslag, etc. Deze gegevens moeten ENGIE helpen om het concept van laadstations op windenergie te optimaliseren in functie van een verdere uitrol op strategische locaties in heel België.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir: “Vlaanderen heeft de wind in de zeilen als het gaat over extra windenergie. Waar onze doelstelling vorig jaar ongeveer 108 MW extra was, zal er wellicht 200 MW gerealiseerd zijn. Door nieuwe windmolens te bouwen, maar evengoed door bestaande windmolens te vervangen door nieuwe technologie waardoor ze meer groene energie kunnen voorzien. Dat gebeurde ook hier. Dat we hier het eerste ultrasnelle laadstation op windenergie openen is dan ook veelbelovend voor de toekomst. Verkeer is elk jaar verantwoordelijk voor 13% van de CO2-uitstoot in Vlaanderen. De omslag naar meer elektrische wagens kan alleen maar succesvol verlopen als we ook inzetten op voldoende laadinfrastructuur die wordt aangedreven door groene energie. Laat dit dan ook een voorbeeld zijn voor vele andere initiatiefnemers”.

Thierry Saegeman, CEO van ENGIE Belgium: “ENGIE speelt een voortrekkersrol in de transitie naar een koolstofneutrale toekomst. Een belangrijk onderdeel van die transitie is de omslag naar groene mobiliteit. Door kwalitatieve en betaalbare laadoplossingen te ontwikkelen voor onze residentiële en professionele klanten willen we de vergroening van het Belgische wagenpark helpen versnellen. Daarom mikt ENGIE in 2022 op 6000 nieuwe laadpunten bij particulieren en bedrijven in heel België – een tempo dat we in de volgende jaren nog verder gaan opdrijven. Daarnaast onderzoeken we met het pilootproject in Rodenhuize ook het potentieel van publieke ultrasnelladers die rechtstreeks gekoppeld zijn aan lokale windparken, in de hoop dat we dit concept in de nabije toekomst verder kunnen uitrollen.”

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine