Ethias, Wallonie Entreprendre en Gridlink investeren 24 miljoen in Sparki

De Belgische start-up die gespecialiseerd is in oplaadpalen voor elektrische voertuigen wil het Belgische netwerk uitbreiden met de installatie van 600 ultrasnelle laadpalen, waarvan er al een honderdtal is geïnstalleerd, vooral in Vlaanderen.

Om de uitrol van die stations te versnellen, bieden Ethias en Wallonie Entreprendre aan de start-up een aanvullende steunmaatregel. De rol van GRIDLINK – een holding gespecialiseerd als energiemakelaar en eigenaar van Earth, een zonnepaneleninstallateur – is eveneens cruciaal in dit initiatief.

Vermogen vanaf 300 kW

Sparki pakt uit met ultrasnelladers met een vermogen vanaf 300 kW, waarmee men in amper 5 minuten tot 100 km autonomie kan opladen (naargelang het voertuigmodel). En dat is niet alles: de start-up werkt momenteel aan de invoering van nog snellere laadpalen met een vermogen tot 720 kW. Bovendien beperkt Sparki zich niet tot het snellaadnetwerk. Het bedrijf wil ook een netwerk van zogenaamd “trage” laadpalen uitbouwen dat zich richt tot bedrijven of gezinnen, met vermogens van 3,7 kW en van 22 kW. Dat betekent dat er in de toekomst vele duizenden extra laadpalen zullen worden geïnstalleerd.

40% in Wallonië

De prioriteit nu ligt bij de uitrol van 600 ultrasnelle laadpalen tegen eind 2025. Dat betekent een investering van om en bij 100 miljoen euro (97,5 M€). Dat bedrag dekt niet alleen de kosten voor het versterken van het netwerk, maar ook de aanleg van de gronden waarop die installaties komen te staan. Er is bovendien voorzien dat 40% van die infrastructuur in Wallonië wordt neergezet. Daar is de nood dan ook het hoogst, gezien de achterstand op Vlaanderen.

Onze ambitie is om tegen 2025 in België meer dan 1.200 laadpunten te hebben op 300 sites, elk uitgerust met 2 ultrasnelle laders”, aldus Peter Buyckx, CEO van Sparki. “Deze stations zijn essentieel als we gelijke tred willen houden met de exponentiële groei van het aantal elektrische voertuigen en de ambitieuze doelstellingen van Europa willen halen.”

#Auto #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine