Alles over de fietsvergoeding in 2023

2 mensen die de fiets naar het werk nemen. Zij komen waarschijnlijk in aanmerking voor een fietsvergoeding

Een fietsvergoeding is een bedrag dat je als werknemer krijgt voor elke gefietste kilometer voor woon-werkverkeer, of zelfs andere verplaatsingen in opdracht van je werkgever.

Dit bedrag is nu opgetrokken maar ook de groep rechthebbenden is uitgebreid: alle werknemers hebben vanaf 2023 recht op een fietsvergoeding, zolang zij voldoen aan enkele basisvoorwaarden.

Hoeveel bedraagt die fietsvergoeding nu in 2023?

Voor inkomstenjaar 2021 bedroeg de fietsvergoeding per kilometer nog 0,24 euro, voor 2022 werd deze opgetrokken naar 0,25 euro.

Voor 2023 zal de fietsvergoeding vanaf 1 mei 2023 maximaal 0,27 euro per kilometer bedragen. Dit bedrag indexeert jaarlijks.

Dit bedrag is vrij van RSZ-bijdragen en er zijn geen belastingen op verschuldigd. Wel is er een maximale afstand van 40 kilometer per dag.

Grafiek voor de evolutie van de fietsvergoedingen van 2021 tot 2023

Voor wie geldt de (nieuwe) fietsvergoeding?

Iedereen die regelmatig woon-werkverplaatsingen met de fiets aflegt heeft vanaf 1 mei 2023 recht op een fietsvergoeding.

Tot nu toe was dit een gunst van de werkgever maar dat wordt nu effectief een recht voor de werknemer.

Reken er echter niet op dat je de vergoeding kan aanvragen omdat je enkele dagen per jaar naar het werk fietst. onder regelmatig gebruik wordt verstaan bv. elke woensdag van het jaar of elk jaar gedurende de zomermaanden.

De ‘fiets’ die je gebruikt kan trouwens ook niet zomaar wat zijn. Onder het begrip ‘fiets’ worden 3 types begrepen:

Ten eerste zijn er de voertuigen met 2 of meer wielen dat via pedalen of handgrepen met spierkracht wordt aangedreven: klassieke fietsen, koersfietsen, mountainbikes, stadsfietsen, bakfietsen, aangepaste fietsen voor mindervaliden (3 wielen, aandrijving via handgrepen,…), plooibare fietsen, hybride fietsen, met of zonder elektrische aandrijving.

Ten tweede zijn er de gemotoriseerde rijwielen: Elk twee-, drie- of vierwielig voertuig met pedalen en uitgerust met een elektrische hulpaandrijving met als hoofddoel trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht wordt onderbroken bij een voertuigsnelheid van maximum 25 km per uur: bv. een e-bike. ​Het nominaal continu maximumvermogen van de elektrische motor bedraagt ten hoogste 1 kW.

Als laatste en derde type zijn er de Speed pedelecs: met een elektrische hulpaandrijving met als hoofddoel trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht wordt onderbroken bij een voertuigsnelheid van maximum 45 km per uur. Het nominaal continu maximumvermogen van de elektrische motor bedraagt ten hoogste 4 kW.

De rijwielen die tenslotte niet in aanmerking komen zijn monowheels, hoverboards, steps, hoverboards, (elektrische) Segway’s, rolschaatsen, skateboards.

Woon-werkverkeer met Segways

Hoe een fietsvergoeding aanvragen?

Dat verschilt van bedrijf tot bedrijf. Overleg met je verantwoordelijke, personeelsdienst of je werkgever hoe je je kilometers aangeeft.

Dat kan via een intern geautomatiseerd systeem maar even goed via papier of een verklaring op eer.

Hoe zit het dan met de belastingaangifte?

Sinds jaren is de fietsvergoeding vrijgesteld van belastingen (alsook sociale bijdragen) voor zolang die niet boven een bepaald bedrag per kilometer uitkomt.

Vanaf 1 januari 2023 is de fietsvergoeding belastingvrij tot 0,27 euro per kilometer.

Wat er daarboven bijkomt, moet je aangeven.

Meer info:

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine