Goed nieuws: uw VAA vermindert in 2019!

De nieuwe CO2-referentiewaarden voor het Voordeel van Alle Aard (VAA) voor 2019 zijn gekend. Die worden opgetrokken, wat betekent dat bestuurders van een bedrijfswagen (een beetje) minder VAA zullen betalen vanaf 1 januari. Alleen het minimum VAA wordt misschien geïndexeerd. Maar dat minimumbedrag zal wellicht niet gekend zijn voor januari.

Het stijgende succes van benzinewagens (en ook SUV’s) in de automobielverkoop heeft een positief impact op het VAA dat bestuurders moeten betalen voor het privégebruik van hun bedrijfswagen.

De CO2-emissies van benzinewagens zijn hoger. En door de toenemende populariteit is voor het eerst in lange tijd de CO2-uitstoot van verkochte wagens gestegen. Daardoor verhogen ook de referentiewaarden voor het VAA. En wie hogere CO2 zegt, zegt ook een lagere VAA vanaf 1 januari 2019!

Evolutie van de CO2-waarden

Is uw bedrijfswagen een diesel? De CO2-referentiewaarde gaat van 86g/km in2018 naar 88 g/km in 2019. Voor de benzinevoertuigen stijgt die waarde ook met 2 gram van 105 g/km in 2018 naar 107 g/km in 2019.

De formules voor 2019 zien er dus als volgt uit:

Voor diesel :

Catalogusprijs x [5,5 + ((CO2 – 88) x 0,1)] % x 6/7 x coefficiënt gelinkt aan de leeftijd van de auto

Voor benzine, LPG en aardgas :

Catalogusprijs x [5,5 + ((CO2-107) x 0,1)] % x 6/7 x coefficiënt gelinkt aan de leeftijd van de auto

Voor elektrisch : catalogusprijs  x 4 % x 6/7 x coefficiënt gelinkt aan de leeftijd van de auto

Ter herinnering: de cataloguswaarde is de catalogusprijs van het nieuwe voertuig voor een particulier, met de opties en de echt betaalde BTW inbegrepen. Er wordt geen rekening gehouden met eender welke korting.

Onderstaande tabel toont de coëfficiënt waarmee rekening gehouden moet worden in functie van de leeftijd van de auto.

Minimum VAA

In 2018 is het minimum VAA 1.310 euro. Voor 2019 kennen we de onderdrempel nog niet. Eén ding lijkt alvast zeker: het bedrag zal geïndexeerd moeten worden. Tussen 2017 en 2018 werd het met 2,7% geïndexeerd. Waarschijnlijk moeten we tot januari wachten om het exacte bedrag te kennen.

Gevolgen voor de ondernemingen

Een verlaging van het VAA zal ook gevolgen hebben voor de ondernemingen via de verworpen uitgaven.

Ter herinnering: sinds 1 januari 2018 is het niveau van verworpen uitgaven 17% voor bedrijven die een bedrijfswagen ter beschikking stellen aan hun werknemers zonder tussen te komen in de brandstofkosten. Wanneer er toch wordt tussengekomen (tankkaart of terugbetaling) is dat 40%.

 

#Business Driver #Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine