Valckenier is FLEET Employer of the Year 2024

De sector van autodistributie kent de afgelopen jaren een uitgesproken dynamiek. Consolidatie en overnames zijn beslist opportuniteiten, maar tevens uitdagingen. Niet in het minst op het vlak van personeelsbeleid. Bij Valckenier gaan ze daar op een strategische manier en rechtlijnige manier mee om. En dat is ook de reden waarom Valckenier door onze juryleden (*) werd verkozen tot FLEET Employer of the Year 2024 …

(*) Thomas Boone (MIG Motors), Stefaan Lampaert (Traxio), Frank Van Gool (Mobia/Renta), Yannis De Swert (Educam),  Steven Soens (Febiac)

Valckenier staat in de top tien van de grootste dealergroepen in België. Dat is geen toeval wanneer je kijkt naar het parcours dat de groep de afgelopen jaren heeft afgelegd. Valckenier maakte naam als Renault-, Dacia en Alpine-dealer, maar heeft na verschillende overnames nu een breder aanbod van verschillende merken, waaronder Peugeot, Citroën, DS en KIA. Om de groeipijnen te milderen, heeft Valckenier hard gewerkt aan een personeelsbeleid dat motiveert én een duidelijke focus heeft op klantentevredenheid.

Pic: Benjamin Brolet

De vertaalslag van de waarden naar gedragingen voor vier interne doelgroepen van Valckenier medewerkers ziet er als volgt uit:

Aantrekkers: alle medewerkers die klantencontact hebben. Dat zijn vanzelfsprekend verkopers, maar bijvoorbeeld ook back-office medewerkers.

Verbinders: deze medewerkers hebben ook contact met de klanten maar het is niet hun taak om die aan te trekken. Denk daarbij aan receptionisten, technische adviseurs en medewerkers van de afleverdienst.

‘Interne motor’ medewerkers: hun taak is omde aantrekkers en verbinders te ondersteunen. Dat zijn voornamelijk mensen die actief zijn op de besteldienst maar ook de mecaniciens. Het is hun taak om de processen correct op te volgen zodat de verbinders goed hun job kunnen doen.Interne support service medewerkers: HR-departement, boekhouding en marketing vallen onder deze categorie. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat de “grote motor” blijft draaien bij Valckenier en dat iedereen zijn werk kan doen.

Service with a smile concreet maken

De motivatie van de jury leest als volgt: “De bedrijfsslogan van Valckenier is op zich geen uitzondering. Tenslotte is dat de betrachting van iedere dealer(groep). Dat concreet maken, is dan weer een ander paar mouwen. Valckenier heeft op dat vlak een mooi parcours afgelegd. De invoering van evaluatiegesprekken en een open deur politiek van het management is een onderdeel van het structureren en stimuleren van feedback en werkoverleg op de vloer.  Daarbij is de betrokkenheid van elke manager en leidinggevende van cruciaal belang. En die betrokkenheid en empowerment van het lijnmanagement is een breuk met de oude managementstijl van Valckenier, die eerder top down was.”

De runners-up

Valckenier haalde het van twee andere kandidaten, namelijk Fraikin en Carrosserie De Backer. Benieuwd hoe hun case er uitziet? Klik hier!

#Auto #Fleet Dealers #Fleet Management #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine