IONITY: een Pan-Europees High-Power Charging-netwerk is geboren

Op vrijdag 3 november kondigden BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen-groep met Audi en Porsche de joint venture IONITY aan. Die zal in Europa een High-Power Charging-netwerk (HPC) voor elektrische voertuigen ontwikkelen en implementeren.

Door tegen 2020 ongeveer 400 HPC-stations uit te bouwen, zal IONITY langeafstandsritten vereenvoudigen, wat voor elektrische voertuigen een belangrijke stap voorwaarts betekent. De joint venture, gevestigd in München (Duitsland), wordt geleid door Chief Executive Officer, Michael Hajesch, en Chief Operating Officer, Marcus Groll, met een groeiend team dat tegen begin 2018 een 50-tal leden zal tellen.

Creatie van 20 laadstations van start in 2017

Dit jaar worden er via partnerschappen met ‘Tank & Rast’, ‘Circle K’ en ‘OMV’ in totaal 20 publieke stations geopend, gelegen op hoofdwegen in Duitsland, Noorwegen en Oostenrijk, met onderlinge tussenafstanden van 120 km. In de loop van 2018 zal het netwerk worden uitgebreid naar meer dan 100 stations, die elk meerdere klanten met auto’s van verschillende constructeurs in staat stellen om tegelijkertijd hun voertuigen op te laden.

Met een capaciteit van maximaal 350 kW per oplaadpunt zal het netwerk de Europese laadstandaard Combined Charging System gebruiken om laadtijden aanzienlijk in te korten ten opzichte van bestaande systemen. De ‘merkanonieme’ aanpak en de Europabrede distributie zullen naar verwachting helpen om elektrische voertuigen aantrekkelijker te maken.

Bij het kiezen van de beste locaties wordt rekening gehouden met de mogelijke integratie van bestaande oplaadtechnologieën. Bovendien onderhandelt IONITY zowel met bestaande infrastructuurinitiatieven, inclusief diegene die worden ondersteund door de deelnemende bedrijven, als met de politieke instellingen. De investering benadrukt in welke mate de deelnemende constructeurs geloven in elektrische voertuigen en ze is integraal gestoeld op de internationale samenwerking van de achterliggende industrie.

De stichtende partners, BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen-groep, hebben een gelijk aandeel in de joint venture, terwijl andere autoconstructeurs worden uitgenodigd om het netwerk te helpen uitbreiden.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!