Luminus: stap voor stap naar een volledig elektrische bedrijfsvloot

Lijkt de overstap van brandstofwagens naar een elektrische bedrijfsvloot u te complex? Luminus fleet manager An Van Waes legt uit waarom de transitie naar elektrische mobiliteit gemakkelijker is dan gedacht en wat de voordelen ervan zijn.

An Van Waes is binnen Luminus verantwoordelijk voor de mobiliteit van de eigen werknemers. “De elektrificatie van onze bedrijfsvloot vormt een belangrijk deel van onze vergroeningsstrategie.”

Een elektrische bedrijfsvloot: voordelig voor milieu en middelen

An becijferde in 2017 al dat de nieuwe CO2-meetmethode WLTP en de nieuwe formule met betrekking tot de fiscale  aftrekbaarheid de kosten voor de 380-koppige bedrijfsvloot aanzienlijk zouden beïnvloeden. “Een overstap naar een elektrische bedrijfswagenvloot was dus zowel vanuit onze duurzame bedrijfsstrategie als vanuit financiële overwegingen een no brainer.”

Stap voor stap naar een volledig elektrische bedrijfsvloot

  • Eerst overtuigde An het management ervan om de overstap te maken door het financiële plaatje en de vooruitzichten op het vlak van CO2-reductie te duiden.
  • Dan creëerde ze een draagvlak bij de medewerkers. “Naast tweedaagse testritten organiseerden we EV-cafés, waarin we de vragen en bezorgdheden van onze mensen bespraken.”
  • Ondertussen deed An ook marktonderzoek naar de meest geschikte leasepartners en autoconstructeurs. “Door onze huidige en nieuwe partners voortdurend te challengen, kunnen we een mooi en breed wagengamma aanbieden aan onze medewerkers, waarbij niemand aan comfort hoeft in te leveren.”

“Nu bestaat ons aanbod uit een selectie modellen met een pakket waarin de  laadpaal thuis, inclusief de terugbetaling van de verbruikte elektriciteit, en een laadpasje voor gebruik binnen Europa zijn opgenomen.

De voordelen van 100% elektrische bedrijfswagens

Volgens An is het simpel: “Als je rekent, zie je al snel dat de total cost of ownership (TCO) van een elektrische vloot lager ligt dan voor een wagenpark op fossiele brandstoffen, al was het maar omwille van het fiscale plaatje. De levensduur van de auto’s is langer, er is minder onderhoud nodig, de CO2-bijdrage is lager en de aftrekbaarheid veel hoger. Ook voor de medewerkers zelf is het netto voordeliger omdat ze minder Voordeel Alle Aard (VAA) betalen.”

Niet alleen An is enthousiast, ook haar Luminus-collega’s volgen. “We sloten 2020 af met bijna 110 bestellingen van elektrische wagens. Niet slecht als je weet dat onze collega’s tot eind 2021 nog steeds kunnen kiezen voor fossiele brandstofwagens. Pas vanaf 2022 zullen we de keuze voor elektrisch verplichten.”

Dankzij de ervaring van de elektrificatie van zijn eigen bedrijfsvloot en zijn expertise op het vlak van laadoplossingen en groene energie, kan Luminus bedrijven helpen bij deze transitie.

Meer info op https://elektrische-mobiliteit.luminus.be/

#Advertorial #Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview