Miljoenste wagen rolt uit Tsjechische Hyundai fabriek

hyundai1000000-w800-h600Op 16 mei 2013, rolt een New Generation i30 als miljoenste geproduceerde wagen uit de bekroonde Hyundai fabriek van Nošovice gelegen in de Tsjechische republiek. De productie startte daar op 3 november 2008 met het vorige model van de i30.

Hyundai heeft liefst 1,2 miljard Euro geïnvesteerd in haar fabriek in Tsjechië (HMMC genaamd, Hyundai Motor Manufacturing Czech), waar de massaproductie werd gestart in november 2008. Een maand later waren reeds 15.500 wagens van de band gerold. Een tweede shift werd toegevoegd in september 2009 om de stijgende vraag van Europese Hyundai-modellen te kunnen beantwoorden en in 2010 steeg de jaarlijkse productie tot 200.000 eenheden. Aangezien de vraag van de consument bleef groeien, werd een derde shift toegevoegd in 2011 en steeg de jaarlijkse productie tot liefst 300.000 wagens in 2012.

HMMC heeft een jaarlijkse omzet van 3,2 miljard Euro, met een jaarlijkse loonkost van bijna 47 miljoen Euro. Quasi 3.500 werknemers werken rechtstreeks in de productie-eenheid, en nog eens 7.000 mensen zijn in dienst bij toeleveranciers. De fabriek draagt sterk bij tot de 1,3 miljard Euro aan onderdelen die Hyundai jaarlijks bestelt in Europa.

Allan Rushforth, de Senior Vice President en COO van Hyundai Motor Europe, zei: ‘Sinds 2008 zijn we geëvolueerd tot een echt “Europees” merk. Onze Tsjechische fabriek is de kern van ons Europees succes, die de twee best verkopende Hyundai modellen produceert van Europa en elke minuut een nieuwe wagen vervaardigt. Het is door wagens zoals de nieuwe ix35 en de New Generation i30 dat we een Europees marktaandeel hebben bereikt van 3,5% in 2012.’

Aangezien de productie bij HMMC is gestegen, heeft de fabriek een grotere rol gespeeld bij het veiligstellen van de Tsjechische Republiek als ‘s werelds tweede grootste producent van auto’s per hoofd van de bevolking. Het is de enige wagenfabriek die bekroond is met de prestigieuze “National Award for Quality”, die tevens weerspiegelt hoe nauw de samenwerking is tussen de fabriek en haar leveranciers om tegemoet te komen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Drie belangrijke leveranciers zijn direct gelegen aan de Hyundai fabriek, om het verkeer te beperken met 200 vrachtwagens per dag, en 15 andere hoofdleveranciers zijn gelegen in de Tsjechische republiek waar 62% van de onderdelen voor de New Generation i30 worden geproduceerd.

De productie-eenheid in Nošovice vervaardigt de Hyundai ix20 MPV, de nieuwe ix35 SUV en de New Generation i30 in 3 koetswerkvarianten. De wagens worden niet enkel in Europa geproduceerd, maar tevens ontworpen en ontwikkeld voor de Europese markt in het Europese R&D Centrum van Hyundai in Rüsselsheim, Duitsland.

Australië werd onlangs toegevoegd als 60ste exportbestemming van de New Generation i30 gebouwd in Nošovice, na landen in Oost-Europa, in Afrika, in de Caraïben en in Oceanië. De fabrieken in Nošovice en Turkije produceren samen maar liefst 70% van de Hyundai wagens verkocht in Europa.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine