NMBS-reisplanner toont nu ook de samenstelling van de trein

Sinds kort krijgen treinreizigers via de reisplanner op de NMBS-website de samenstelling van hun trein te zien. Zo weten ze bijvoorbeeld waar het fiets- of het eersteklasrijtuig zich bevinden en of hun trein is uitgerust met airco. Dankzij deze upgrade van haar reisplanner zorgt NMBS ervoor dat ze haar reizigers nog beter kan informeren.

De nieuwe functie is voorlopig enkel beschikbaar op de reisplanner van de NMBS-website. De komende maanden wordt dit ook toegevoegd aan de reisplanner in de NMBS-app. Later dit jaar zal de informatie over de treinsamenstelling geleidelijk te zien zijn op de digitale infoschermen op de perrons.

Verrijkte info

Voor elke trein die de reisplanner toont, krijgt de reiziger te zien uit hoeveel rijtuigen die bestaat, maar ook of de trein is uitgerust met airco. De reisplanner toont de volledige samenstelling van de trein, wat betekent dat je ook ziet waar het eersteklasrijtuig, het fietsrijtuig of het rijtuig dat is aangepast voor personen met beperkte mobiliteit zich bevinden.

Daarnaast wordt ook de verwachte drukte in de trein getoond, een functie die door de coronacrisis versneld werd ontwikkeld en sinds 2020 beschikbaar is.

Getest via NMBS Lab

Reizigers konden de nieuwe functie de voorbije maanden al uitgebreid testen via NMBS Lab. Dat is de app die NMBS in november 2023 lanceerde om het grote publiek nieuwe functies van de NMBS-app te laten testen en te helpen verbeteren, nog voor ze eventueel in de officiële app worden geïntegreerd.

De Lab App telt intussen meer dan 6.500 gebruikers en kan worden gedownload via de App Store en Google Play.

Nieuwe versie BikeOnTrain

Naast de informatie over de treinsamenstelling heeft NMBS een nieuwe versie gelanceerd van BikeOnTrain. Deze aparte reisplanner werd twee jaar geleden gelanceerd en heeft intussen 30.000 gebruikers. De reisplanner toont de reizigers die hun fiets mee willen nemen op de trein welke trein daarvoor het best geschikt is. In de nieuwe versie toont de planner nu ook of het station toegankelijk is voor fietsen, bijvoorbeeld dankzij de aanwezigheid van liften of fietsgoten naar de perrons.

Innovation Lab

Zowel de informatie over de treinsamenstelling als BikeOnTrain werden binnen NMBS ontwikkeld met de steun van het Innovation Lab, een transversaal team binnen NMBS dat zich uitsluitend bezighoudt met innovatie. Sinds de oprichting ervan vijf jaar geleden, in 2019, heeft het Innovation Lab tientallen projecten ontwikkeld en getest. Verschillende van die projecten zijn sindsdien beschikbaar gemaakt voor het grote publiek, andere werden stopgezet of worden momenteel nog getest.

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine