Versnelt parlement vergroening bedrijfswagens? Voorbarig, volgens Open Vld

Trekt het federale parlement de vergroening van de bedrijfswagens naar zich toe? Een onuitgegeven ‘coalitie’ van CD&V, Open Vld en Groen zou een deal bereikt hebben over het uitdoven van het gunstregime voor bedrijfswagens op fossiele brandstoffen vanaf 2025, zo bericht De Tijd. Na een rondgang op twitter blijkt echter dat Groen voor zijn beurt gesproken heeft.

Volgens het compromis zou het gunstregime enkel nog toegekend worden aan 100 procent emissievrije wagens. Concreet zou het gaan om elke bedrijfswagen die vanaf 2025 ingeschreven wordt. Voor auto’s die tussen 2023 en 2025 in gebruik genomen worden, zou het huidige fiscale regime tot 2029 van kracht blijven. “Het voorstel wordt volgende week toegelicht in de Kamer”, zegt Dieter Van Besien van Groen in De Tijd.

Vivaldi-coalitie

Nog volgens De Tijd is de verwachting dat ook de socialisten aan boord komen. De Franstalige liberalen zijn volgens de krant een onzekere factor, maar in prin­cipe volstaat een Vivaldi-coalitie van groenen, socialisten, christendemocraten en Open VLD om aan 76 zetels te raken.

Op de steun van de N-VA hoeven de initiatiefnemers niet te rekenen. De partij gaat zich onthouden, kondigt Kamerlid Wouter Raskin aan. “Vanwege de ongelukkige timing. De coronacrisis stelt ons voor de zwaarste economische uitdaging sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. We vinden dit niet het moment om zo radicaal in te grijpen in de fiscaliteit van bedrijfswagens.”

Op twitter gaat Wouter Raskin gaat nog een stapje verder:

https://twitter.com/RaskinWouter/status/1257921062924361728

Open Vld: voorbarig en te delicaat

Ondertussen heeft Egbert Lachaert (fractieleider Open Vld federaal parlement) ook al gereageerd op deze berichtgeving via twitter. Hij noemt het bericht van de Tijd voorbarig en ziet hier zeker nog geen akkoord in:

CD&V: vreemd bericht

Ook CD&V- kamerlid Jef Van den Bergh reageerde al op twitter:

Bitter cynisme

Conclusie: het heeft er alle schijn naar dat Groen een rondje profileringsdrang speelt, dat maar weinig gesmaakt wordt door de andere partijen die nodig zijn om dit er snel door te jagen. Net in deze tijden van economische crisis de bedrijven en hun werknemers nog eens extra pesten met een versnelde fiscale vergroening, getuigt vooral van bitter cynisme. Groen blijft hiermee het pad bewandelen van voor de verkiezingen: anti-bedrijfswagen zonder met valabele alternatieven te komen voor de verlichting van de loonlast en de mobiliteit.

#Fleet Management #Legal

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine