SD Worx lanceert gratis online simulatietool voor mobiliteitsbudget

Nu enkel een stemming in de Kamer het mobiliteitsbudget in de weg staat, wil dienstverlener SD Worx inspelen op de toekomstige wet met een gratis online simulatietool. Werkgevers en werknemers kunnen zo de mogelijkheden die het mobiliteitsbudget hen biedt verkennen. 

“Het grote voordeel  van het mobiliteitsbudget is dat de bedrijfswagen er deel van kan blijven uitmaken en dus niet volledig hoeft te verdwijnen. Op voorwaarde dat de werknemer dan kiest voor een milieuvriendelijk exemplaar. Een werkgever die het mobiliteitsbudget aanbiedt, stelt zelf het pallet aan  duurzame vervoersoplossingen vast. De werknemer die instapt, kan binnen zijn budget en binnen het aangeboden “menu” kiezen voor een optimale combinatie van milieuvriendelijke vervoermiddelen,”zegt mobiliteitsexperte Veerle Michiels van SD Worx.

Deze simulatietool kan volgens de mobiliteitsexperte bijdragen tot de mentaliteitswijziging van de werknemers zelf: “het laat hen toe alternatieven te overwegen en niet langer op automatische piloot in de wagen te stappen. Dit budget biedt meer keuzevrijheid en is minder drastisch dan de mobiliteitsvergoeding, waarbij men de bedrijfswagen volledig inlevert in ruil voor cash. En ook werkgevers kunnen via onze tool het concept verkennen. Niet onbelangrijk want het hele concept start bij hen.”

“Werkgevers én werknemers wachten hierop”

“Zowel werknemers als bedrijven kijken uit naar dit integraal mobiliteitsbudget”, vertelt Michiels”Werkgevers vooral om hun mobiliteitsbeleid vorm te geven en meer in te zetten op duurzame mobiliteitsoplossingen. Daarnaast willen werkgevers ook  meer flexibiliteit aanbieden, iets waarvoor de werknemers zeker vragende partij zijn. Bovendien kan het mobiliteitsbudget ook – zij het deels – bijdragen om de verkeersproblematiek in en rond onze grote steden te verminderen.”

De tool is te vinden op de website van SD Worx, maar ook via deze link. Van start gaan met de tool doe je door een wagencategorie te selecteren. Bij wijze van voorbeeld werden daar verschillende TCO’s en andere parameters aan gekoppeld. Elk van deze gegevens kan je wijzigen volgens de persoonlijke situatie. Vervolgens krijg je de verschillende milieuvriendelijke componenten met hun indicatieve kostprijs en kan je puzzelen met openbaar vervoer, fiets en vijf voorbeelden van milieuvriendelijke wagens (van kleine tot modale gezinswagen) enzovoort.

Rekenvoorbeeld

SD Worx gaf ons ook een handig rekenvoorbeeld mee van een werknemer met een Audi A3, ter beschikking gesteld met tankkaart. De wagen rijdt op benzine en heeft een cataloguswaarde van 30.000 euro, een – CO2-uitstoot van 103 gr/km en een TCO (geschat voor 15.000 km) van 6.500 euro.

De werknemer kiest voor mobiliteitsbudget en krijgt dus virtueel 6.500 euro ter beschikking, meteen ook de totale kostprijs voor zijn werkgever. Hij maakt daarmee volgende keuzes:

Pijler 1: milieuvriendelijke wagen

  • Fiat 500 (Cataloguswaarde: 30.760 euro – CO2-uitstoot: 95 gr/km – TCO (geschat voor 15.000 km): 5.360 euro ; Nog 1. 253 euro te spenderen.

Pijler 2: duurzame mobiliteit

  • jaarabonnement De Lijn ter waarde van 314 euro; Deelfiets-jaarabonnement van 50 euro; stadsfiets (aankoop): 650 euro.

Pijler 3: cash

  • 126 euro aan budget => 78 netto in cash.

Ter vergelijking:

Indien de werknemer zijn Audi A3 zou inleveren in ruil voor een mobiliteitsvergoeding (cash for car), krijgt hij daar maandelijks netto +/- 435 euro voor in de plaats (maar dan moet de werknemer wel zelf in woonwerkverplaatsingen en kosten voorzien).

#Business Driver #Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine