Smartphone in de hand? Rijbewijs kwijt!

Wie betrapt wordt op gsm-gebruik achter het stuur moet niet alleen 174 euro betalen, maar is ook meteen zijn rijbewijs kwijt voor 15 dagen. Dat heeft althans het parket van Limburg beslist. Ook in Oost-Vlaanderen en Halle-Vilvoorde geldt die regel sinds kort. Overtrokken of de enige juiste aanpak?

Uit cijfers van Vias blijkt dat 12 procent van alle ongevallen gebeuren omdat een bestuurder is afgeleid door zijn of haar smartphone. Volgens verkeersinstituut Vias zorgt dat in ons land voor 4.500 gewonden en een 50-tal doden per jaar.

Nog volgens Vias geven drie op de tien autobestuurders in België toe al eens een sms gestuurd of gelezen te hebben tijdens het rijden. Eén op de vijf jonge bestuurders maakt zelfs filmpjes achter het stuur.

Dat zijn toch cijfers die niet bepaald marginaal te noemen zijn. Verschillende experts scharen zich daarom volmondig achter deze strengere aanpak.

Gebruik je handsfree!

In de eerste helft van 2023 werden in ons land 37.000 processen-verbaal opgemaakt over het gebruik van de gsm achter het stuur. Je kan dat op zijn minst opmerkelijk noemen. De meeste auto’s zijn ondertussen uitgerust met een handsfree-functie via bluetooth. Zelfs al zit die functie er standaard niet in, dan nog kan je dat spotgoedkoop vinden op de aftermarket.

Net daarom is het onbegrip bij experts groot. Zo ook bij Stef Willems van Vias. Hij stoort er zich ook aan dat nog veel automobilisten door de mazen van het net glippen. Bovendien neemt het probleem volgens Willems ook bij fietsers hand over hand toe. Ook zij krijgen dezelfde boete en moeten hun rijbewijs inleveren wanneer ze er een hebben en betrapt worden.

In het verleden organiseerden de verschillende parketten in Vlaanderen al sensibiliseringsacties waarbij ze voor acht dagen het rijbewijs introkken als een bestuurder betrapt werd met een smartphone achter het stuur.

En vergis u niet: de wetgeving is streng en onverbiddellijk: of u nu een berichtje stuurt, uw navigatie-app raadpleegt of de smartphone gewoon in de hand heeft terwijl u stilstaat aan een verkeersbord of verkeerslicht: de boete van 174 euro is dezelfde.

Rijbewijs 14 dagen inleveren

Verschillende parketten zijn die achteloosheid achter het stuur dus beu en steken daarom een tandje bij. eentje dat pijn zal doen. Vanaf 1 februari gaat het parket van Limburg systematisch strenger bestraffen. Wie daar betrapt wordt op gsm-gebruik achter het stuur, is bovenop de boete onmiddellijk zijn rijbewijs voor 15 dagen kwijt.

Deze maatregel wordt sinds eind vorig jaar ook toegepast in Oost-Vlaanderen en Halle-Vilvoorde, terwijl andere regio’s in Vlaanderen nog geen dergelijke regelgeving hebben geïmplementeerd.

Hoewel er wordt gepleit voor een verhoogde pakkans in plaats van hogere boetes door de meeste experts, blijft handhaving van gsm-gebruik achter het stuur een uitdaging.

In Nederland worden slimme camera’s gebruikt voor het detecteren van gsm-gebruik, waardoor de pakkans wordt vergroot. Een soortgelijk voorstel in Vlaanderen werd echter afgewezen vanwege privacykwesties.

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine