VAB Bike of the Year 2021: dit zijn de winnaars!

Naar jaarlijkse traditie hield mobiliteitsclub VAB ook dit jaar zijn Bike of the Year verkiezing, met prijzen in verschillende categorieën. Dat gebeurde opnieuw in samenwerking met het magazine FLEET, dat ook zijn Fleetbike of the Year verkoos. Dit zijn de winnaars in de verschillende categorieën.

Normaal gebeurt de jurering door zowel een professionele jury als door een jury van consumenten, die de fietsen ook testen. Omwille van Covid – safety first – werd de jurering deze keer alleen door een professionele jury gedaan, onder leiding van fietsspecialist Mike Defresne.

38 modellen!

De fietsmarkt, en in het bijzonder de E-bikes en speed pedelecs, zit nog steeds in een stijgende lijn. Daarom wordt het aanbod van fietsen die getest kunnen worden ook steeds groter. Dit jaar waren dat er niet minder dan 38! Er zijn twee grote categorieën: de e-bikes met trapondersteuning tot 25km/u en de speed pedelec met trapondersteuning tot 45km/u. U vindt een overzicht van alle deelnemende fietsen hier.

De beoordeling voor de E-bikes gebeurt op basis van statische en dynamische tests. Hierin wordt aandacht geschonken aan volgende items: kwaliteit, afwerking, prijs, rijgedrag, uitrusting, comfort, ergonomie, veiligheid, gewicht, … De criteria ter beoordeling van de speed pedelecs zijn vergelijkbaar met die van de gewone e-bike. Al wordt er ook extra aandacht geschonken aan een aantal veiligheidsitems (aangepaste remmen, zichtbaarheid, stabiliteit (kader) bij het rijden op hoge snelheid, …). Ook is er een prijs voor ‘Fleet Bike Brand of the Year’ ; het fietsmerk dat zich het best richt naar de bedrijfssector. Gebaseerd op een bevraging bij de professionele gebruikers (leasingmaatschappijen, bedrijven met grote fietsvloten).

Voor de categorieën E-bike en speed pedelec geldt een maximumscore van 100 punten onderverdeeld als volgt

  • Statisch (gewicht, afwerking, kwaliteit van de uitrusting, motor, actieradius, batterij,..) ; max 30 punten.
  • Dynamisch (rijgedrag, comfort, motorsysteem-ondersteuning, veiligheid, ergonomie, …) ; max 50 punten.
  • Evaluatie/globale indruk zonder rekening te houden met de prijs ; max 10 punten.
  • Evaluatie/globale indruk rekening houdend met de prijs ; max 10 punten.

And the winners are …

E-bikes: Batavus Finez E-go Power Sport

In de categorie “E-bike of the Year” streden 28 elektrische fietsen met een aankoopprijs onder de € 3400 om de overwinning.

Bij de E-bikes werd de Batavus Finez E-go Power Sport uitgeroepen tot VAB E-Bike of the Year 2021.
De Batavus viel in de smaak omwille van zijn comfortabele rijkwaliteiten en uitstekende wendbaarheid. Ook de innovatieve verlichting met automatisch groot licht en laserbeam achterlicht bleven niet onopgemerkt bij de jury.

  • Op de tweede plaats eindigde de Moustache Lundi 27.3. De comfortabele rechte zithouding van de Moustache wist de jury te overtuigen. Volgens de jury geeft de fiets vanaf de eerste meter een gevoel van vertrouwen. De mooi weggewerkte bekabeling werd eveneens gewaardeerd.
  • Het podium wordt vervolledigd door de Stella Morena Premium MDB FI. De jury omschrijft de Stella als een zeer moderne fiets met een opvallend goede prijs/kwaliteitverhouding. De fiets

Tot slot was er bij de E-bikes ook nog een eervolle vermelding voor de Superior SBC 400i. De superior biedt heel veel fiets voor een scherpe prijs. Zowel op technisch vlak als op vlak van rijdynamiek kan de Superior zich perfect meten met de verschillende duurdere modellen.

Speed Pedelecs: Riese & Müller Supercharger2 GT vario HS

In de categorie “Speed Pedelec of the Year” namen 10 fietsen met een aankoopprijs onder de € 7500 deel.

Vorig jaar moest hij nog genoegen nemen met de tweede plaats, maar dit jaar stond de Riese & Müller Supercharger2 GT vario HS op het hoogste schavot. De VAB Speed Pedelec of the Year 2021 werd door de jury geprezen omwille van zijn algemene rijkwaliteiten en blijft een rasechte kilometervreter van het hoogste niveau.

  • Op de tweede plaats eindigde de Flyer Upstreet6. Deze speed pedelec wist de jury te bekoren met zijn nieuwe krachtige motor in het achterwiel en het mooie in de stuurpen geïntegreerde display. De Upstreet 6 HS scoorde ook erg hoog omwille van de goede prijs/kwaliteitsverhouding.
  • Het brons ging naar de Sparta d-BURST METb Speed,  die over de hele lijn erg hoge scores haalde. Volgens de jury is het “een echte eye-catcher en op vlak van connectiviteit volledig mee met de tijd.”

Bij de speed pedelecs ging de eervolle vermelding van de jury naar de Koga Pace B20 omwille van zijn moderne look en zijn geruisloze aandrijving. Ondanks het feit dat de Koga net niet op het podium belandde scoorde hij wel een erg hoge overall score.

VAB Fleet Bike Brand of the Year

Voorts werd Trek verkozen tot  ‘VAB Fleet Bike Brand of the Year’, het fietsmerk dat zich het best richt naar de bedrijfssector. Dit gebeurde op basis van een bevraging bij de professionele gebruikers (leasingmaatschappijen, bedrijven met grote fietsvloten). Trek werd door de professionele fleet-jury voornamelijk erg positief beoordeeld omwille van hun netwerk in België (het grote aantal fysieke verkooppunten), de sterke garantievoorwaarden van het merk en de snelheid en kwaliteit van onderhoud en herstelling binnen hun dealernet.

FLEET E-Bike of the Year: KETTLER Quadriga CX10 625 Wh

Last but not least werd ook nog de FLEET E-Bike of the Year verkozen door het magazine FLEET. De redactie koos de KETTLER Quadriga CX10 625 Wh op basis van criteria die belangrijk zijn voor bedrijfietsen, zoals de motor, de actieradius, batterij en autonomie, veiligheid en ergonomie.

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine