Vlaanderen werkt aan Taskforce voor zelfrijdende wagens

Foto: Mercedes-Benz

Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open VLD) wil dat Vlaanderen de kans grijpt om wereldtop te worden in het onderzoek en de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Dat kan door ervoor te zorgen dat ontwikkelaars hier hun wagens ook kunnen testen op de weg. Alleen zijn er vandaag nog te veel regels en praktische uitdagingen die dat verhinderen. Keulen pleitte bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters voor een oprichting van een Taskforce. Peeters antwoordde dat die er inderdaad komt.

Er was ooit een moment dat zelfrijdende wagens iets was uit de Back to the Future films. Ondertussen is het duidelijk dat in de toekomst er effectief zelfrijdende voertuigen zullen rondrijden. Alleen is het nog niet duidelijk wanneer. Want hoewel er veel beloven projecten zijn, gaan die toch traag. De ontwikkeling van de zelfrijdende wagen van Google gaat maar met kleine stapjes vooruit. Het proefproject waarbij een zelfrijdende bus van De Lijn ging rondrijden op Zaventem is stopgezet.

Volgens Vlaams parlementslid voor Open Vld Marino Keulen biedt de internationale vertraging ook opportuniteiten voor Vlaanderen. Wat de ontwikkelaars van zelfrijdende wagens namelijk nodig hebben is niet alleen knappe koppen maar ook een plek om hun producten uit te testen in echte verkeerssituaties. Dat vraagt aangepaste wetgeving en waar nodig ook aangepaste infrastructuur.

Vlaanderen moet op dat vlak de kans grijpen om wereldtop te worden in het onderzoek en de ontwikkeling van zelfrijdende wagens, stelt Keulen. Op die manier kan een hele nieuwe industrie aangetrokken worden.

Om daarvoor te zorgen pleitte Keulen in de commissie mobiliteit bij bevoegd minister Lydia Peeters voor de oprichting van een Taskforce met drie kort termijndoelstellingen. Ten eerste het in kaart brengen van de wetgeving die gewijzigd moet worden en ook meteen voorstellen opmaken om ze effectief te wijzigen zodat zelfrijdende wagens toegelaten worden. Ten tweede ook de praktische problemen in kaar te brengen. Ten derde bepalen welke wijzigingen moeten gebeuren aan de weginfrastructuur om ze geschikt te maken voor zelfrijdende wagens.

Minister Peeters reageerde enthousiast en bevestigde dat die Taskforce er inderdaad komt. Meer nog: Een interdepartementaal overleg heeft ondertussen al stappen gezet en heeft onder meer onze wetgeving al vergeleken met die van buurlanden en aantal problemen daaromtrent opgelost. Ook is men volop bezig met elk aspect van de Vlaamse mobiliteit om te zetten in data. Zelfrijdende wagens werken immers niet alleen met sensoren die het verkeer waarnemen, maar ook op basis van gegevens over dat verkeer.

Keulen: “Het onderzoek naar en de ontwikkeling van zelfrijdende wagens is een gigantische opportuniteit. Ontwikkelaars zijn op zoek naar plekken om hun producten te testen. Waarom zou dat Vlaanderen niet kunnen zijn? Vlaanderen is een straffe regio, maar we kunnen nog zoveel meer. We moeten de ambitie hebben om wereldtop te worden. Dat kan werk en welvaart naar onze regio brengen. Het is zeer goed dat minister Peeters een Taskforce die kans laat grijpen.”

#Auto #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine