Werkgevers geven minder snel een bedrijfswagen

Op basis van een analyse bij 1,2 miljoen werknemers in de privésector met meer dan 175.000 bedrijfswagens stelt SD Worx vast dat het aandeel bedrijfswagens in 2023 voor het eerst in jaren stagneert.  Er doet zich een terugval voor in de bedrijfswagens bij de -30 jarigen, maar vooral bij de -25 jarigen; meer werkgevers geven het voordeel pas na 1 jaar anciënniteit. Vanaf 30 jaar gaat het in meer dan de helft van de gevallen om een functiewagen, voor jobs met klantenbezoek of in de bouw, die verplaatsingen met de wagen vereisen.

In vergelijking met vijf jaar geleden geven werkgevers bijna een kwart meer uit voor een bedrijfswagen: de mediaan cataloguswaarde voor een nieuwe wagen steeg het laatste jaar alleen al met 10%. Toch blijven mobiliteitsvoordelen, zoals een wagen en de fiets(vergoeding), zeer populair bij Belgische werknemers, als instrument in de war for talent. SD Worx bevraagt elk jaar ongeveer 16.011 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen.

Vooral -25 jarigen krijgen minder snel een bedrijfswagen

Veerle Michiels, mobiliteitsexpert bij SD Worx: “Er is een trend naar meer groene wagens en gestegen kosten. Voor het eerst in jaren is er een lichte terugval in bedrijfswagens (van 14,8% naar 14,6% in 2023). We zien de grootste terugval bij de -25 jarigen (van 3,3% naar 2,0%) en beperkt ook bij de 25-35 jarigen. Daarnaast stellen we vast dat meer werkgevers dit voordeel pas geven na 1 jaar anciënniteit: het percentage werknemers met een bedrijfswagen en minder dan 1 jaar anciënniteit daalt gevoelig tot minder dan 2% (nl. van 7,3% in 2022 naar 1,8% in 2023). De salariswagen blijft ook een belangrijk instrument om werknemers te behouden. Voor de functiewagens ligt dit natuurlijk anders: deze wagens horen bij de job die verplaatsingen naar klanten vereist; daar kunnen werkgevers moeilijk in snoeien.”

Mobiliteitsvoordelen zeer populair bij Belgische werknemers

Maar liefst 83% van de ondervraagde Belgische werknemers wenst mobiliteitsvoordelen of -vergoedingen: dat gaat van een fiets of een fietsvergoeding, een bijdrage of  abonnement voor het openbaar vervoer tot een bedrijfswagen. Dat is het hoogste % in Europa, al zijn we zeker niet de enigen met deze voorkeur: meer dan drie kwart van de werknemers in Frankrijk (78%), Ierland (74%), Oostenrijk (75%), Zwitserland 76%), Spanje (77%), Polen (81%), Finland (80%) en Kroatië (89%) willen er graag over beschikken. Belgen zijn wel de enigen waar meer dan de helft (57%) van de werknemers zeggen over een mobiliteitsvoordeel te beschikken. Gemiddeld gaat het om 29%van de Europese werknemers.

Voorkomen van de bedrijfswagen per leeftijd (alle wagens)
#Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine